Vårdreformer

Skriftlig fråga 2016/17:386 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-11-25
Överlämnad
2016-11-28
Anmäld
2016-11-29
Svarsdatum
2016-12-07
Sista svarsdatum
2016-12-07
Besvarad
2016-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Vänsterregeringens huvudinriktning för att lösa hälso- och sjukvårdens utmaningar – förslaget om storregioner – har nu fallit och begravts i papperskorgen. Ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi har uttalat sig mycket tydligt, exempelvis i SVT:s Aktuellt den 24 november:

”Vi kommer inte att lägga fram en proposition som inte har stöd i Sveriges riksdag.”

Det är nu dags för regeringen att sluta gömma sig bakom förslaget om storregioner, som ofta under dessa två regeringsår varit svaret på flertalet utmaningar.

Nu är det dags att presentera konkreta förslag på riksdagens bord som tar tag i och åtgärdar vårdens verkliga utmaningar.

En sådan åtgärd bör handla om behoven av högspecialiserad vård.

Utredningen om högspecialiserad vård (SOU 2015:98), som tillsattes av alliansregeringen den 10 april 2014, överlämnade i november förra året ett antal konkreta förslag till regeringen. Nu har remissinstanser sedan lång tid tillbaka överlämnat sina synpunkter på denna utredning. Förslagen möts överlag positivt.

Utredningen tillsattes för att se över hur den högspecialiserade vården kan utvecklas genom en ökad koncentration av vård, i syfte att uppnå förbättrade resultat i vården och därigenom en mer jämlik och patientsäker vård samt för att kunna åstadkomma ett mer effektivt användande av hälso- och sjukvårdens resurser.

Många åtgärder inom sjukhusvården är komplicerade och kräver stor erfarenhet för att lyckas. Den vetenskapliga forskningen visar entydigt att sjukhus och vårdpersonal som behandlar många patienter har bättre resultat än de som inte får möjligheten att öva och utföra behandlingar ofta. Enligt Utredningen om högspecialiserad vård avlider hundratals patienter årligen i onödan för att hälso- och sjukvårdspersonalen inte haft de förutsättningar som krävs.

Vad väntar regeringen och ansvarigt statsråd Gabriel Wikström på? Det blir inga storregioner. Därmed finns det inte ens något formellt hinder kvar att hänvisa till för regeringen när det gäller att införa koncentration av högspecialiserad vård, exempelvis inom cancervården.

Där pågår redan framgångsrikt arbete med Regionala cancercentrum, RCC.

Det är hög tid att ta nästa steg – nu – för vårdens kvalitet och patienternas säkerhet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström följande:

 

När avser statsrådet att lämna konkreta förslag i linje med utredningen för att möjliggöra en mer högspecialiserad vård som kan rädda hundratals patienters liv om året?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:386 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Dnr S2016/07376/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:386 av Cecilia Widegren (M) Vårdreformer

Cecilia Widegren har frågat mig när jag avser att lämna konkreta förslag i linje med utredningen för att möjliggöra en mer högspecialiserad vård som kan rädda hundratals patienters liv om året.

Målet för hälso- och sjukvårdspolitiken är att befolkningen ska erbjudas en behovsanpassad och effektiv hälso- och sjukvård av god kvalitet. En sådan vård ska vara jämlik, jämställd och tillgänglig. Svensk hälso- och sjukvård håller hög kvalitet och når generellt sett goda medicinska resultat. Vården står dock inför stora utmaningar och behöver genomgå förändringar.

Förutsättningarna för att genomföra en regionreform i närtid har ändrats. Det arbete som regeringen påbörjat med strukturreformer inom hälso- och sjukvården blir därför ännu viktigare.

Regeringen arbetar med förslag från flera utredningar som rör strukturreformer inom hälso- och sjukvården. Utöver betänkandet om högspecialiserad vård bör även det om Effektiv vård nämnas, som bland annat innehåller förslag för att uppnå en stärkt primärvård. I båda utredningarna lyfts vikten av att sätta patienten i centrum i all hälso- och sjukvård fram.

Det gläder mig att Cecilia Widegren nämner det framgångsrika arbete som pågår inom Regionala cancercentrum, RCC. Jag vill lyfta fram att regeringen i flera år, i särskilda överenskommelser med Sveriges Kommuner och Landsting, har gett stöd till ett nationellt arbete med nivåstrukturering under ledning av RCC i samverkan, det gemensamma ledningsorganet för de regionala cancercentrumen. Efter rekommendation från RCC i samverkan har samtliga landsting under 2016 beslutat om koncentration av ytterligare åtgärder inom cancervården. De nationella vårdenheterna ska kunna ta emot patienter från och med 1 januari 2017. Genom denna förändring kommer det totalt att finnas 19 nationella vårdenheter i landet.

Patientens rätt till en högspecialiserad vård av hög kvalitet oberoende av var patienten bor i landet är en utgångspunkt i utredningen om högspecialiserad vård. Utredningen visar på att ökad koncentration leder till ökad kvalitet och säkerhet för patienterna. Regeringen anser att en ökad samordning av specialiserade sjukvårdsinsatser ger bättre förutsättningar för en jämlik vård i hela landet. Det handlar framför allt om den vård som behöver nivåstruktureras på nationell nivå. Betänkandet om högspecialiserad vård har remissbehandlats och regeringen tar med sig de synpunkter som framkommit i den fortsatta beredningen av ärendet.

Stockholm den 7 december 2016

Gabriel Wikström

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.