Värdighet och trovärdighet

Skriftlig fråga 2007/08:503 av Löfstrand, Johan (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-12-14
Anmäld
2007-12-14
Besvarad
2007-12-19
Svar anmält
2007-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 december

Fråga

2007/08:503 Värdighet och trovärdighet

av Johan Löfstrand (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Regeringen har i år tillsatt en särskild utredare till en utredning om en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen. Regeringens syfte är att tydliggöra vad äldreomsorgen ska erbjuda för de äldre och deras anhöriga.

Utredaren som tillsattes är tillika chef för en fristående organisation som driver bland annat sjukvård och äldreomsorg. På ett seminarium i Linköping den 5 december talade han om såväl den statliga utredningen samt den verksamhet som han själv är chef för. Han visade overheadbilder som samtliga pryddes av logotypen för hans organisation.

Att få leda en statlig utredning innebär ett stort förtroende. Att samtidigt som man talar om sitt uppdrag ha möjlighet att göra reklam för egen verksamhet kan innebära trovärdighetsproblem. Jag har ingen anledning att tvivla på utredarens kompetens, men jag tror att det kan finnas fler än jag som ser problem med att roller sammanblandas och att man kan få för sig att den person som är satt att vara en opartisk utredare kan få egna fördelar inom en alltmer konkurrensutsatt bransch.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att människor inte ska behöva oroa sig för att intressekonflikter eller konkurrensfördelar uppstår vad gäller utredningen av värdighetsgarantin?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:503 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 19 december

Svar på fråga

2007/08:503 Värdighet och trovärdighet

Statsrådet Maria Larsson

Johan Löfstrand har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att människor inte ska behöva oroa sig för att intressekonflikter eller konkurrensfördelar uppstår vad gäller utredningen av värdighetsgarantin.

Det är vanligt att särskilda utredare utöver uppdraget att leda en utredning har andra dagliga arbetsuppgifter. Det blir därmed också vanligt förekommande att utredare i presentationer inför åhörare också berättar om sin bakgrund. Det är viktigt med öppenhet inte minst för att ingen ska få uppfattningen att en utredare skulle kunna ha några dolda intressen i utredningsuppdraget.

Den nu aktuella frågan visar dock på att det är viktigt att med gott omdöme balansera öppenhet med information på ett sådant sätt att det inte kan uppfattas som förtäckt marknadsföring.

Rutinerna kring beredning av betänkanden från offentliga utredningar ger goda möjligheter att med de synpunkter som lämnas skapa kvalitativt säkrade underlag för regeringens propositioner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.