Värderingsstyrd slöja i förskolan

Skriftlig fråga 2019/20:881 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-04
Överlämnad
2020-02-04
Anmäld
2020-02-05
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Den värderingsstyrda slöjan innebär motsatsen till jämställdhet eftersom den innebär förtryck mot det kvinnliga könet. I annat fall skulle även pojkar och män använda samma sorts slöja i samma syfte som flickor och kvinnor. Beslöjning strider mot barns och de båda könens lika värde och rättigheter, mot svenska grundläggande värderingar och dessutom mot barnkonventionen, som sedan den 1 januari 2020 nu är svensk lag.

I en hederskultur är vikten av flickors och kvinnors kyskhet central. Kyskheten utgör gränsen mellan heder och skam, och i dessa sammanhang använder flickor och kvinnor ofta slöja i syfte att dölja sig. Små flickor är barn, inte objekt som behöver skyla sig för pojkars, mäns eller andras blickar. Kvinnlig personal inom förskolan ska inte bära slöja som innebär ett signalerande till förskolebarn att kvinnor ska döljas.

Svenska grundläggande principer är demokrati, jämlikhet och jämställdhet. Dessutom skyddas barn i Sverige genom barnkonventionen. Enligt konventionens artikel 2 har alla barn lika värde och samma rättigheter, och de får inte diskrimineras. I diskrimineringslagen 2008:567 framgår att allas lika rättigheter och möjligheter ska främjas oavsett könstillhörighet. Värderingsstyrd könsbunden slöja, med syfte att skyla just flickor och kvinnor, står i strid med detta.

Små flickor är barn som inte ska styras in i diskriminerande, icke jämställda mönster. Värderingsstyrd täckande slöja signalerar ett icke jämställt förhållningssätt. Små flickor ska ges chansen att leva utan de värderingar där kvinnan ses som ofri, osjälvständig och som ägodel av män.

Min fråga till utbildningsminister Anna Ekström är därför:

 

Anser ministern att värderingsstyrd slöja i förskolan på såväl barn som personal står i strid med barnkonventionen och således i strid med rådande svensk lagstiftning och om ja, vad avser ministern att göra åt saken och om nej, hur motiverar utbildningsministern att en kvinnoförtryckande värderingsstyrd slöja inte står i strid med konventionens lydelse om att alla barn har lika värde och samma rättigheter och inte får diskrimineras?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:881 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)



U2020/00347/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:881 av Michael Rubbestad (SD)
Värderingsstyrd slöja i förskolan

Michael Rubbestad har frågat mig om jag anser att värderingsstyrd slöja i förskolan på såväl barn som personal står i strid med barnkonventionen och således i strid med rådande svensk lagstiftning och om ja, vad jag avser att göra åt saken och om nej, hur jag motiverar att en kvinnoförtryckande värderingsstyrd slöja inte står i strid med konventionens lydelse om att alla barn har lika värde och samma rättigheter och inte får diskrimineras.

Utbildningen i såväl förskolan som grundskolan ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Alla som verkar inom förskolan och skolan ska främja aktning för människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar, samt solidaritet mellan människor.

Jag upprörs när jag nås av medieuppgifter om att personal i förskolan kan tänka sig att kontrollera och tvinga barn att bära slöja. Detta är helt oacceptabelt. Barn och elever ska inte tvingas att bära slöja mot sin egen vilja i förskolan eller skolan. Barn och elever ska ges förutsättningar att själva forma sina egna uppfattningar gällande religion eller annan trosuppfattning. Diskriminering på grund av religion är enligt diskrimineringslagen förbjuden på bl.a. skolområdet. Att bära religiös klädsel kan vara ett uttryck för religionsfriheten, som skyddas i regeringsformen och i Europakonventionen. Den reviderade läroplanen för förskolan som tillämpas fr.o.m. den 1 juli 2019 understryker vikten av respekt för att barnets rätt till kroppslig och personlig integritet.

Att kontrollera eller begränsa barns och elevers val av kläder kan i vissa fall vara uttryck av hedersrelaterat våld och förtryck vilket inte ska få förekomma i förskolan eller skolan. Hedersrelaterat våld och förtryck och dess olika uttrycksformer kränker individens frihet och är allvarliga samhällsproblem. Förskolans och skolans personal är enligt socialtjänstlagen skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att barn far illa. I den sakpolitiska överenskommelse som slutits mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, anges att arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck ska öka i skolan.

Stockholm den 12 februari 2020

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.