vården av kvinnor med klimakteriebesvär

Skriftlig fråga 2002/03:818 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-04-16
Anmäld
2003-04-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-04-29
Svar anmält
2003-04-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 april

Fråga 2002/03:818

av Carina Hägg (s) till socialminister Lars Engqvist om vården av kvinnor med klimakteriebesvär

Länge var klimakteriet något som alltför ofta förtegs eller förlöjligades. Det finns fortfarande mycket som forskningen behöver klarlägga men utan tvivel bemöts kvinnor i klimakteriet i dag med större allvar inom vården. Mycket återstår dock innan vårdkvaliteten på det här området har nått en tillfredsställande nivå. Naturligtvis har läkarna en central roll. Men det är min övertygelse att barnmorskorna på särskilda mottagningar kan bli ett viktigt komplement för att sjukvården på bästa sätt ska kunna möta de många kvinnor som har symtom som påverkar deras hälsa och därigenom hela livssituationen i samband med klimakteriet. Men det förutsätter att barnmorskornas grundutbildning och fortbildning förbättras och kompletteras.

Jag vill fråga socialministern vilka åtgärder han är beredd att vidta för att barnmorskorna ska få en mer central roll i arbetet med vårdsökande kvinnor som har klimakteriebesvär.

Svar på skriftlig fråga 2002/03:818 besvarad av

den 29 april

Svar på fråga 2002/03:818 om vården av kvinnor med klimakteriebesvär

Socialminister Lars Engqvist

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att barnmorskorna ska få en mer central roll i arbetet med vårdsökande kvinnor som har klimakteriebesvär.

Det är viktigt att sjukvårdshuvudmännen använder den kompetens och personal som finns på ett så effektivt sätt som möjligt för att hälso- och sjukvården ska fortsätta att vara tillgänglig och av god kvalitet. Barnmorskor är till viss del redan engagerade i arbetet med att ge kvinnor i klimakteriet stöd och råd. I det kvalitetsregister för mödrahälsovården som Socialstyrelsen för, återfinns 85 % av landets mottagningar, varav 9 % uppger arbete med klimakteriemottagning. Det finns ett ökande engagemang bland barnmorskor för denna typ av hälsofrämjande arbete. Det arrangeras till exempel universitetskurser som syftar till att ge barnmorskor fördjupade kunskaper om klimakteriet.

Hur arbetet ska organiseras på verksamhetsnivå är en fråga för landstingen att besluta om. Jag har därför inte för avsikt att vidta några åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.