värdegrund

Skriftlig fråga 2001/02:702 av Viklund, Margareta (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-02-08
Anmäld
2002-02-12
Besvarad
2002-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 februari

Fråga 2001/02:702

av Margareta Viklund (kd) till statsrådet Mona Sahlin om värdegrund

Under de senaste veckorna har vi genom framför allt mordet på Fadime Sahindal blivit påminda om att människor i vårt land har en annorlunda syn på det som är basen för samhällets uppbyggnad, nämligen mänskliga rättigheter och demokrati.

Men det är inte enbart mordet på Fadime som gör nämnda grundvärderingar aktuella, utan också den syn på kvinnan/flickan som generellt visar sig i exempelvis könshandel, nedvärderande behandling av flickor genom kränkande tillmälen i skolor och på arbetsplatser, mobbning inom det militära, m.m.

Vi kristdemokrater har vid åtskilliga tillfällen fört fram behovet av en värdekommission för att försöka komma fram till vilka värden som ska ligga till grund för det svenska samhället.

Min fråga till integrationsministern är:

Är regeringen beredd att tillsätta en värdekommission för ett brett nationellt samråd om vilka värderingar som ska vara grunden för samhällets uppbyggnad?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:702 besvarad av

den 14 februari

Svar på fråga 2001/02:702 om värdegrund

Statsrådet Mona Sahlin

Margareta Viklund har frågat mig om regeringen är beredd att tillsätta en värdekommission för ett brett nationellt samråd om vilka värderingar som ska vara grunden för samhällets uppbyggnad.

Låt mig börja med att fastslå, att frågan om vilka värden som ska ligga till grund för det svenska samhället är av stor betydelse för oss alla @ nu och i framtiden. Men det är viktigt att inse att denna fråga berör de flesta politikområden @ inte bara integrationspolitiken @ och oavsett hur befolkningen är sammansatt.

Att flickor och kvinnor utsätts för våld, förföljelse, hot eller annan kränkande behandling är djupt tragiskt och oacceptabelt i ett demokratiskt samhälle @ oavsett vilka orsakerna är till att det sker. Det yttersta uttrycket för det demokratiska samhällets värderingar i detta avseende är lagstiftningen. Regeringen bedriver emellertid också ett kontinuerligt arbete för att på olika sätt stärka och öka medvetenheten om och respekten för de grundläggande demokratiska värden som regering och riksdag enats om ska genomsyra samhället. Jag ska här peka på några aktuella initiativ.

Härom veckan presenterade regeringen en nationell handlingsplan för de mänskliga rättigheterna. Målet är att säkerställa full respekt för de mänskliga rättigheterna och att öka kunskapen och medvetenheten om de mänskliga rättigheterna i Sverige.

År 2003 inrättas en ny myndighet i Sverige @ Forum för levande historia @ med uppgift att främja arbete med, diskussion om och reflexion över demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter i samtiden utifrån historiska perspektiv.

Det omfattande arbetet med värdegrundsfrågor i skolan som inleddes 1999 fortsätter, bl.a. genom initiativet Tillsammans, som syftar till att motverka mobbning och kränkande behandling i skolan.

När det gäller att samråda om vilka värderingar som ska vara grunden för samhällets uppbyggnad, är det regeringens uppfattning att detta bör ske genom fri debatt och fri åsiktsbildning @ t.ex. i medierna, i de politiska partierna, i föreningslivet, på arbetsplatser och, inte minst, i riksdagen. Sådana processer måste vara ständigt pågående. Det är inte en uppgift för en av regeringen tillsatt kommission.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.