värdegrund i läroplanen

Skriftlig fråga 2003/04:796 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-19
Anmäld
2004-02-19
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-02-26
Svar anmält
2004-03-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 februari

Fråga 2003/04:796

av Gunilla Tjernberg (kd) till statsrådet Lena Hallengren om värdegrund i läroplanen

I riksdagens frågestund torsdagen den 22 januari uttalade statsrådet Lena Hallengren som svar på en fråga att hon snarare sympatiserar med mångfaldsperspektivet än med de skrivningar som i dag finns i läroplanen angående skolans värdegrund. Det vore på sin plats att få veta vad statsrådet menar med ett mångfaldsperspektiv och jag anser det vara oroande att statsrådet så öppet deklarerar att hon motsätter sig den värdegrund som finns deklarerad i läroplanen sedan tio år tillbaka.

Om hänvisningen till kristen etik och västerländsk humansim ska strykas måste den ersättas med en ny värdegrund såvida inte skolan ska vara värdeneutral vilket jag innerligt hoppas att statsrådet inte vill verka för. Frågan är vilken värdegrund som ska bli den nya vilken skolan ska vila på när den nuvarande, som Sverige och övriga västvärlden är uppbyggt på, tycks vara på väg bort ur läroplanen.

Mot denna bakrund vill jag fråga statsrådet Lena Hallengren:

Är det statsrådets avsikt att byta ut den värdegrund som i dag finns formulerad i läroplanen till förmån för en annan och i så fall vilken?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:796 besvarad av

den 26 februari

Svar på fråga 2003/04:796 om värdegrund i läroplanen

Statsrådet Lena Hallengren

Gunilla Tjernberg har frågat mig om det är min avsikt att byta ut den värdegrund som finns formulerad i läroplanen i dag till förmån för en annan och i så fall vilken.

Gunilla Tjernberg hänvisar till riksdagens frågestund i riksdagen den 22 januari när jag svarade på frågan om det finns några rationella skäl för att inte samordna förskolans läroplan med läroplanernas (Lpo94 och Lpf94) skrivningar.

Vi lever i ett mångkulturellt samhälle där den gemensamma värdegrunden är ett viktigt sammanhållande kitt. Skolans liksom förskolans verksamhet ska vila på demokratins grund. Barnens fostran till demokratiska samhällsmedlemmar är ett av förskolans och skolans svåraste och viktigaste uppdrag. Detta innebär att varken förskolan eller skolan kan eller ska vara värdeneutrala.

I och med att läroplanen för det obligatoriska skolväsendet (Lpo94) anpassades 1998, för att omfatta det obligatoriska skolväsendet förskoleklassen och fritidshemmet, blev förskoleklassen en del av skolan. Normer och värden fick dessutom en mer framträdande plats i denna reviderade och nu gällande läroplan.

Samtidigt med att Lpo94 ändrades fick förskolan sin första läroplan. Utbildningssystemet omfattas därför i dag av tre läroplaner: en för förskolan, Läroplan för förskolan (Lpfö98), 1994 års läroplan för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo94) samt 1994 års läroplan för de frivilliga skolformerna (Lpf94).

I alla tre läroplanerna fastslås att det är en viktig uppgift för verksamheterna att förmedla och hos barn och unga förankra de grundläggande värden som vårt samhällsliv vilar på. De tre läroplanerna utgår från en gemensam värdegrund. Men det finns skillnader mellan läroplanerna. Det finns exempelvis ingen skrivning om kristen etik och västerländsk humanism i förskolans läroplan som är skriven senare än de andra läroplanerna.

Formuleringen om kristen etik och västerländsk humanism föregicks av en stor debatt när läroplanen för skolan skulle antas. Jag anser att skrivningen snävar in värdegrunden och försvårar tolkningen av vad som gäller. Det är min uppfattning att verksamheternas uppdrag att förmedla och förankra de grundläggande demokratiska värderingarna aldrig får försvagas.

Vårt samhälle präglas av religiös, etnisk och kulturell mångfald @ så också förskolan och skolan. Min inställning är att ett mångfaldsperspektiv tydligt främjar en demokratisk värdegemenskap som utgår från allas rätt; dit hör exempelvis religionsfriheten. Som förskoleminister ansvarar jag för förskolans läroplan och det är inte min avsikt att verka för att byta ut den värdegrund som utgör grundbulten i förskolans demokratiska uppdrag.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.