Till innehåll på sidan

vårdbidrag och handikappersättning eller aktivitetsersättning?

Skriftlig fråga 2002/03:87 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-11-07
Anmäld
2002-11-07
Besvarad
2002-11-13
Svar anmält
2002-11-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 november

Fråga 2002/03:87

av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Berit Andnor om vårdbidrag och handikappersättning eller aktivitetsersättning?

Från den 1 januari 2003 gäller nya regler för beräkning av ersättning till personer som drabbats av långvarig eller varaktig medicinskt grundad nedsättning av arbetsförmågan. Förtidspension och sjukbidrag kommer inte som i dag att vara en del av det allmänna pensionssystemet utan i stället tillhöra sjukförsäkringen. Förtidspension och sjukbidrag ersätts med sjuk- och aktivitetsersättning. I det nya systemet kommer försäkrade under 30 år att erhålla aktivitetsersättningar. Grundregeln är att aktivitetsersättning betalas ut tidigast från den 1 juli det år den försäkrade fyller 19 år. I och med detta höjs åldersgränsen för vårdbidrag och handikappersättning från 16 till 19 år. De försäkrade mellan 16 och 19 år som den 1 januari 2003 redan erhåller förtidspension kommer att få denna ersättning omvandlad till sjukersättningar. Särskilda regler har antagits som gör omvandlingen fördelaktig för de försäkrade. Vänsterpartiet står bakom dessa regler. Vi har emellertid uppmärksammat önskemål från familjer med förtidspensionerade barn i åldern 16@19 år vad gäller att kunna välja vårdbidrag och handikappersättning som alternativ till att förtidspensionen räknas om till sjukersättning. Min fråga till barn- och familjeminister Berit Andnor är:

Vad avser regeringen att göra för att familjer med förtidspensionerade barn i åldern 16@19 år, med långvarig eller varaktig medicinsk grundad arbetsoförmåga, ska ges möjlighet att välja vårdbidrag och handikappersättning som alternativ till att förtidspensionen räknas om till sjukersättning?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:87 besvarad av

den 13 november

Svar på fråga 2002/03:87 om vårdbidrag och handikappersättning eller aktivitetsersättning?

Statsrådet Berit Andnor

Från och med den 1 januari 2003 gäller nya regler för beräkning av ersättning till personer som drabbats av långvarig eller varaktig medicinskt grundad nedsättning av arbetsförmågan. I korthet innebär dessa att förtidspension och sjukbidrag ersätts av aktivitetsersättning och sjukersättning. Aktivitetsersättning ska betalas ut tidigast från den 1 juli det år en person fyller 19 år och längst till och med 29 års ålder. Detta påverkar också förmånerna vårdbidrag och handikappersättning. Den övre åldersgränsen för rätt till vårdbidrag höjs från 16 år till halvårsskiftet en person fyller 19 år och rätt till handikappersättning inträder tidigast från och med andra kalenderhalvåret det år en person fyller 19 år. Vidare kommer de personer med förtidspension eller sjukbidrag som nu är mellan 16@19 år att få sina förmåner omvandlade till sjukersättning från och med den 1 januari 2003 enligt särskilda regler.

Ulla Hoffmann uppger att hon ställt sig bakom denna förändring, men framhåller samtidigt att det framkommit önskemål från familjer med förtidspensionerade barn i åldrarna 16@19 år om att kunna välja vårdbidrag och handikappersättning som alternativ till att förtidspensionen räknas om till sjukersättning.

Mot denna bakgrund frågar Ulla Hoffmann mig vad regeringen avser att göra för att familjer med förtidspensionerade barn i åldrarna 16@19 år ska ges möjlighet att välja vårdbidrag och handikappersättning som alternativ till att förtidspensionen räknas om till sjukersättning vid årsskiftet.

Inledningsvis kan jag konstatera att Ulla Hoffman inte angett några sakliga skäl till varför hon förespråkar denna alternativa möjlighet för den nämnda gruppen unga förtidspensionärer. Bortsett från detta är jag inte beredd att av administrativa skäl så här nära årsskiftet föreslå någon komplettering av de av riksdagen beslutade reglerna för omvandling av beviljade förtidspensioner till yngre personer på det sätt som Hoffman förordar. Slutligen vill jag erinra om att omvandlingen vid årsskiftet av förtidspensioner och sjukbidrag till sjukersättning i princip inte ska innebära sänkta nettoersättningar för de försäkrade.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.