vård och äldreomsorg

Skriftlig fråga 1997/98:55 av Lindblad, Gullan (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-14
Anmäld
1997-10-20
Besvarad
1997-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:55 av Gullan Lindblad (m) till socialministern om vård och äldreomsorg

Fr.o.m den 1 januari 1997 gäller samma tillsyn över vård och äldreomsorg inom såväl offentlig som privat vård. Detta är ett krav som vi moderater länge drivit. Människor skall kunna känna trygghet i vården oavsett huvudman.

Det är viktigt att det förekommer alternativa vårdformer, inte minst inom äldrevården, men vården skall naturligtvis bedrivas på ett bra sätt.

Det ena fallet av vanvård av sjuka, äldre människor efter det andra har avslöjats, tidigare gällande kommunal äldrevård och nu i dagarna gällande ett privat vårdhem i Solna.

Sådana fall av uppenbar vanvård får helt enkelt inte förekomma i ett "välfärdssamhälle"!

Det är därför ett oavvisligt krav att tillsynen fungerar bättre än i dag och som lagstiftarna tänkt sig. Kommunernas socialtjänst, länsstyrelsernas sociala enheter och ytterst Socialstyrelsen har huvudansvaret för tillsynen av äldrevården, men alla tycks ha bristande resurser för att fullfölja sina uppgifter på ett tillfredsställande sätt.

Min fråga är:

Vad avser regeringen att göra för att tillsynsorganen på ett tillfredsställande sätt skall sköta sina uppgifter?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:55 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:55 om vård och äldreomsorg
    Socialminister Margot Wallström

Gullan Lindblad har frågat mig vad regeringen avser att göra för att tillsynsorganen på ett tillfredsställande sätt skall sköta sina uppgifter.

Jag håller helt med Gullan Lindblad om att dålig kvalitet och i vissa fall uppenbar vanvård inom vård och omsorg inte får förekomma i vårt välfärdssamhälle. Jag har också upprörts över de förhållanden som avslöjats i Solna.

Socialutskottet uttalade i våras i betänkandet Äldreomsorg (1996/97:SoU13) att tillsynen över äldreomsorgen bör förbättras. Enligt utskottet "måste tillsynen skärpas och inriktas på frågor om laglighet och rättssäkerhet. Tillsynen måste också inriktas på att säkra kvaliteten och kompetensen i vården och omsorgen, så att de äldres rätt till självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet säkras". Utskottet anser vidare att det är angeläget att skapa en tydligare organisation och att det bör övervägas om tillsynen för socialtjänsten och hälso- och sjukvården kan läggas på samma statliga myndighet.

Regeringen har nyligen beslutat om direktiv till en särskild utredare som skall göra en översyn av vissa frågor rörande socialtjänstlagen och socialtjänstens uppgifter (dir. 1997:109). En av utredarens uppgifter är att lämna förslag till hur tillsynen över socialtjänsten kan förbättras och effektiviseras. Enligt direktiven bör även förutsättningarna för en bättre samordning av tillsynen över socialtjänsten samt hälso- och sjukvården analyseras. Behov av ökade befogenheter bör övervägas.

Detta är en mycket viktig uppgift för utredaren, inte minst mot bakgrund av återkommande uppgifter om brister inom vård och omsorg. Men det behövs säkert också andra åtgärder för att återupprätta den svenska äldreomsorgens goda rykte. Inom Regeringskansliet förbereds nu ett nationellt program med syfte att upprusta äldrevården. Frågor som kommer att beröras är bl.a. samarbetet mellan huvudmännen, tillsynsfrågorna, den sociala och medicinska kvaliteten, enskildas och anhörigas ställning, kompetens- och utbildningsfrågor.

Jag utgår från att alla parter och organisationer som på ett eller annat sätt har möjlighet att påverka situationen på äldreområdet nu önskar medverka på ett positivt och konstruktivt sätt i arbetet med ett nationellt program för en bättre äldrevård.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.