vård i grannland

Skriftlig fråga 2001/02:927 av Berggren, Inga (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-03-21
Besvarad
2002-03-27
Anmäld
2002-04-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 2001/02:927

av Inga Berggren (m) till socialminister Lars Engqvist om vård i grannland

På hälso- och sjukhusområdet verkar Region Skåne för att utveckla möjligheterna för patienter att söka vård på båda sidor av Öresund. Krångliga regler på såväl nationell som EU-nivå utgör dock ett integrationshinder.

Det råder oklarhet om vilka möjligheter den enskilde patienten har att söka vård där denne själv föredrar. Har en svensk patient från Region Skåne samma möjligheter till vård utanför sitt eget landsting även när det inte rör sig om ett annat svenskt landsting? Frågeställningen kan givetvis även vändas till att gälla en dansk som skulle vilja söka sin vård i Region Skåne. Frågan är även relevant för alla i Tornedalen. Här bor många närmare en alternativ vårdgivare i grannlandet än nästa grannsjukhus i det egna länet. När vården dras med långa köer borde det vara enklare att få vända sig till vårdgivare utomlands om den som behöver vård finner det lämpligt.

Nu ger Riksförsäkringsverket och försäkringskassorna nästan aldrig tillstånd för vård i annat land. Försäkringskassorna är beslutsinstans i dessa frågor.

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att underlätta och klargöra vad för regler som gäller för den som söker vård i ett grannland?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:927 besvarad av

den 27 mars

Svar på fråga 2001/02:927 om vård i grannland

Socialminister Lars Engqvist

Inga Berggren har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att underlätta och klargöra vad för regler som gäller för den som söker vård i ett grannland.

I förordning (EEG) 1408/71 finns en bestämmelse som gör det möjligt för den behöriga institutionen, i Sverige försäkringskassan, att lämna tillstånd för en person att söka vård, dvs. få planerad vård, i ett annat medlemsland. Eftersom det är landstingen som förfogar över sjukvårdsresurserna och har den närmare medicinska kännedomen om patienten ska kassan kontakta det landsting som personen hör till innan den tar ställning till om tillstånd kan beviljas eller inte.

Flera situationer kan tänkas där en försäkrad önskar få vården utförd i ett annat EU-land. Vården kan uppfattas som bättre eller annorlunda där eller kan fås där omgående utan väntetid. Även i situationer där den försäkrade åberopar långa väntetider som skäl gäller att kassan ska samråda med landstinget beträffande vilka väntetider som gäller i landstinget och om den försäkrades väntetid utifrån de kriterier som uppställs i förordningen kan anses onormal. Inom EU pågår sedan flera år ett arbete med att förenkla och modernisera reglerna om samordning av de sociala trygghetssystemen.

Den svenska och den danska regeringen har tillsammans tagit fram rapporten Öresund @ en region blir till. I rapporten finns en redogörelse för olika temaområden som kan utgöra problem och hinder för rörlighet och integration i regionen. Under våren 2002 kommer en fokusering att ske på bl.a. hälso- och sjukvården. En närmare samverkan kan komma att innebära en samordning/specialisering när det gäller den högspecialiserade vården och annan planerad specialistvård. Det finns inga formella hinder för en sådan samverkan utan samverkan kan bygga på överenskommelser mellan berörda parter. En fråga som också kommer att studeras är om det går att underlätta för medborgarna att i större utsträckning välja i vilket land de ska få vård. Det kan gälla både primärvård och specialistvård.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.