vård i gemensamma vårdsalar

Skriftlig fråga 2001/02:1558 av Pålsson, Chatrine (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-08-26
Besvarad
2002-09-03
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 augusti

Fråga 2001/02:1558

av Chatrine Pålsson (kd) till socialminister Lars Engqvist om vård i gemensamma vårdsalar

Bristen på vårdplatser på länssjukhuset Gävle-Sandviken har medfört att kvinnor och män vårdas i gemensamma vårdsalar. Många människor, särskilt äldre personer och vissa etniska minoriteter, kan uppleva detta som djupt kränkande.

Att tvingas dela vårdsal i de utsatta och intima situationer som där kan uppstå är inte värdig vård. Det är oklart om liknande förhållanden råder på andra sjukhus i landet.

Man kan ifrågasätta om förhållandena på länssjukhuset i Gävle-Sandviken är förenliga med hälso- och sjukvårdslagen (1982:763). Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.

Samhället borde kunna garantera en värdig vård och omsorg genom en värdighetsgaranti. En garanti som beskriver kraven på i första hand bemötande och omvårdnad i vården och omsorgen.

Avser socialminstern att vidta åtgärder för att förhindra att kvinnor och män vårdas i gemensamma vårdsalar?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1558 besvarad av

den 2 september

Svar på fråga 2001/02:1558 om vård i gemensamma vårdsalar

Socialminister Lars Engqvist

Chatrine Pålsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förhindra att kvinnor och män vårdas i gemensamma vårdsalar.

Jag utgår från att sjukvårdshuvudmännen följer hälso- och sjukvårdslagens bestämmelse om att vården ska ges med respekt för den enskilda människans värdighet samt att de följer lagens bestämmelser om att medborgarna ska erbjudas en god vård som bygger på respekt för patientens självbestämmande och integritet.

Det är varje enskilt landsting som har att avgöra hur sjukvården bör organiseras i länet för att uppfylla hälso- och sjukvårdslagens krav på att en god hälso- och sjukvård erbjuds dem som är bosatta i landstinget. Jag avser därför inte att vidtaga några åtgärder rörande frågan om gemensamma vårdsalar för kvinnor och män.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.