vård i annat EU-land

Skriftlig fråga 2001/02:1059 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-04-15
Anmäld
2002-04-23
Besvarad
2002-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 april

Fråga 2001/02:1059

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till statsrådet Ingela Thalén om vård i annat EU-land

Trots att Sverige har varit medlem i EU i flera år tycks det fortfarande vara svårt för svenskar att få ersättning för planerad vård i ett annat EU-land. Försäkringskassorna tycks ha sagt nej till samtliga ansökningar under andra halvåret 2001. Skäl för att få ersättning för planerad vård i annat EU-land är bl.a. om en patient måste vänta i operationsköer så länge att sjukdomen förvärras. Ett annat skäl kan vara att patienten behöver specialbehandling som inte kan ges i Sverige. Dessa skäl finns att läsa i utslag från EG-domstolen.

Det förefaller otroligt att ingen av patienternas ansökningar till försäkringskassorna skulle ha haft sådana skäl som överensstämmer med EG-domstolens utslag. Nu processar flera patienter för att få sin rätt.

Vad avser statsrådet att göra för att patienter lättare än i dag ska få ersättning för vård i annat EU-land?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1059 besvarad av

den 24 april

Svar på fråga 2001/02:1059 om vård i annat EU-land

Socialminister Lars Engqvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vad jag avser att göra för att patienter lättare än i dag ska få ersättning för vård i annat EU-land.

Rätten till vårdförmåner regleras i förordning 1408/71 och i tilläggsförordning 574/72. Förordningarna samordnar medlemsstaternas socialförsäkringssystem i syfte att underlätta arbetskraftens fria rörlighet. Förordningarna är en del av EG-rätten.

I förordning 1408/71 finns en bestämmelse som gör det möjligt för försäkringskassan att lämna tillstånd för en person att söka planerad vård i ett annat medlemsland. Tillstånd kan inte vägras om vården är en förmån i den medlemsstat där personen är bosatt och om vård inte kan ges inom den tid som är normal för vården i fråga. Hänsyn ska tas till patientens aktuella hälsotillstånd och sjukdomens sannolika förlopp. Den vård som en person är försäkrad för är i princip den vård som landstinget erbjuder. Försäkringskassan ska samråda med det landsting som patienten hör till. Beslutet kan överklagas om den försäkrade inte är nöjd.

Landstingen har också möjlighet att remittera patienter för vård utomlands i de fall vården inte kan ges i Sverige och landstinget bedömer att patienten behöver vården. Landstingsförbundet har en samordnande roll när det gäller ärenden om specialistvård utomlands.

Inom EU diskuterar företrädare för medlemsstaterna för närvarande om det finns förutsättningar för ett utökat samarbete för att kunna erbjuda medborgarna en bättre sjukvård med högre kvalitet, bl.a. genom inrättande av gemensamma s.k. referenscenter för högspecialiserad vård.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.