Vapenexport till Taiwan och Israel

Skriftlig fråga 2023/24:821 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-18
Överlämnad
2024-04-19
Anmäld
2024-04-22
Svarsdatum
2024-05-02
Sista svarsdatum
2024-05-02
Besvarad
2024-05-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

År 2024 ser situationen i världen inte ljus ut ur en säkerhetspolitisk synvinkel, vilket vi också ser på exporten av krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden. Vi kan vara stolta över det generösa stöd som Sverige visat Ukraina, inte minst i form av donerade vapenleveranser men också genom olika strategiska samarbeten.

Situationen i Ukraina belyser tydligt vikten av att likasinnade nationer med en tro på demokrati och andra fundamentala friheter håller ihop när auktoritära stater blir allt mer aggressiva och ökar sitt samarbete. Därför vore det glädjande om man inte bara intensifierade handels- eller utbildningssamarbeten och de diplomatiska relationerna till andra demokratier, utan även verkar för en militär samverkan. Ett exempel på något sådant är att öka den strategiska exporten till världens demokratier, vilket kan ses som en direktinvestering i världsfreden.

Det behövs helt enkelt ett ökat samarbete mellan västvärldens demokratier och i synnerhet de som är utsatta för krigshot. Det är i dagsläget främst två stater som är extra utsatta och där svensk praxis är mycket restriktiv. Dessa stater är Israel och Taiwan, som båda har stort behov av att stärka sin militära förmåga. Där skulle ett samarbete med Sverige ge många fördelar, då dessa stater är högteknologiska och har ledande försvarsindustrier.

Det finns i dag en tydlig efterfrågan på krigsmateriel och andra strategiska produkter från båda dessa stater. Trots det har vi sett avslag, vilket inte är i överenstämmelse med Sveriges och västvärldens demokratiers långsiktiga intressen.

Mot bakgrund av ovanstående önskas försvarsminister Pål Jonson svara på följande fråga:

 

Kan vi förvänta oss att ministern verkar för att möjliggöra ökad vapenexport till Taiwan och Israel, och om inte, varför?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:821 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

Svar på fråga 2023/24:821 Vapenexport till Taiwan och Israel

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

Svar på fråga 2023/24:821 av Markus Wiechel (SD) Vapenexport till Taiwan och Israel
 

Markus Wiechel har frågat försvarsminister Pål Jonson om han avser verka för att möjliggöra ökad vapenexport till Taiwan och Israel, och om inte, varför. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

 

Export av svensk krigsmateriel prövas utifrån ett mycket strikt regelverk som beslutats av riksdagen. Tillståndsprövningen sker också i enlighet med EU:s gemensamma ståndpunkt om fastställande av regler för kontrollen av export av militär teknik och krigsmateriel samt vapenhandelsfördraget (Arms Trade Treaty, ATT). Det följer därtill av de svenska riktlinjerna att Sverige endast exporterar krigsmateriel till en stat, en statlig myndighet eller till av en stat auktoriserad mottagare.

 

Det är Inspektionen för strategiska produkter som är behörig tillstånds- och tillsynsmyndighet och som gör en helhetsbedömning i varje enskilt fall, vid behov efter samråd med det parlamentariskt sammansatta Exportkontrollrådet.

 

Stockholm den 2 maj 2024 

 

Tobias Billström 

 

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.