vapenembargo mot Indien och Pakistan

Skriftlig fråga 1998/99:744 av Ekholm, Berndt (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-06-16
Besvarad
1999-06-23
Anmäld
1999-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:744 av Berndt Ekholm (s) till statsrådet Leif Pagrotsky om vapenembargo mot Indien och Pakistan

den 16 juni

 

Konflikten om Kashmir mellan Indien och Pakistan har eskalerat under senare tid. Efter kärnvapenproven har följt ett otal incidenter som övergått i en mycket farlig upptrappning och i uppenbara förberedelser för krig.

Vi ser det också genom ökad efterfrågan på import av vapen. I Sverige kommer uppgifter om att det pågår diskussioner mellan Indien och Bofors om att reaktivera avtalet från mitten av 80-talet om försäljning av fälthaubitsar och reservdelar till vapnen.

I detta läget vore det politiskt oansvarigt att inte med alla medel försöka dämpa konflikten och dess möjligheter att övergå i ett mycket allvarligt krig. Konflikten bör givetvis tas upp i olika internationella forum med syftet att stoppa våldet och finna en lösning. Men det är också mycket angeläget att stoppa tillförseln av vapen till området.

 

Jag vill därför fråga statsrådet om regeringen är beredd att i det nu aktuella läget driva frågan om ett totalt vapenembargo i FN:s eller EU:s regi.

 

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:744 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:744 om vapenembargo mot Indien och Pakistan
    Statsrådet Leif Pagrotsky

den 23 juni

 

Berndt Ekholm har frågat mig om regeringen är beredd att i det nu aktuella läget, när konflikten om Kashmir mellan Indien och Pakistan under senare tid eskalerat, driva frågan om ett totalt vapenembargo i FN:s eller EU:s regi.

Regeringen ser mycket allvarligt på den senaste månadens upptrappning av konflikten mellan Indien och Pakistan. Sverige har därför bilateralt, och genom EU, manat bägge parter till yttersta återhållsamhet och att vidta alla nödvändiga åtgärder för att undvika ytterligare konfrontation. Indien och Pakistan har också uppmanats lösa alla utestående frågor, inklusive Kashmir, och att återigen uppta en dialog i den anda som inleddes vid toppmötet mellan ländernas premiärministrar i Lahore i februari.

Inom EU har Sverige verkat för ett EU-embargo, men inte fått gehör för detta. FN:s säkerhetsråd antog den 14 maj förra året ett svenskt förslag till ett skarpt formulerat ordförandeuttalande om de båda ländernas kärnvapenprov. Jag bedömer det för närvarande vara utsiktslöst att driva frågan om embargo i dessa två forum vidare.

Regeringen har redan tidigare uppmanat till återhållsamhet i fråga om krigsmaterielexport till parterna i den indopakistanska konflikten också i olika andra forum och avser att fortsätta med detta.

Ett forum för sådana uppmaningar är det utrikes- och säkerhetspolitiska samarbetet inom EU.

Andra forum är de s.k. exportkontrollarrangemangen och särskilt Wassenaararrangemanget om exportkontroll av konventionella vapen samt av varor och teknologi med dubbla användningsområden (civilt och militärt). Inom detta arrangemang sker ett informellt utbyte av information om vapenleveranser till krisområden i syfte att undvika destabiliserande vapenansamlingar i sådana områden.

Också inom de andra arrangemangen för exportkontroll av varor och teknologi med dubbla användningsområden, Nuclear Suppliers' Group (NSG), Missilteknologikontrollarrangemanget (MTCR) och Australiengruppen (AG) har konflikten mellan Indien och Pakistan och de båda ländernas kärnvapenprov och missilkapacitet varit föremål för särskild granskning och informationsutbyte. I de fyra ovannämnda arrangemangen ingår ett 30-tal länder (främst OECD-länderna, Ryssland och ett antal f.d. öststater samt i några av dem Argentina, Brasilien, Sydafrika, Sydkorea och Turkiet).

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.