Vänersjöfarten

Skriftlig fråga 2001/02:264 av Vänerlöv, Ingemar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-11-23
Anmäld
2001-11-27
Besvarad
2001-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 november

Fråga 2001/02:264

av Ingemar Vänerlöv (kd) till näringsminister Björn Rosengren om Vänersjöfarten

På grund av en snedvriden konkurrenssituation fortsätter handelssjöfarten på Vänern att stadigt minska. Detta är oroande för den del av näringslivet som är beroende av en fungerande Vänersjöfart. Mellan oktober 2000 och oktober 2001 är minskningen 8 %. De båda för Vänersjöfarten specialbyggda containerfartygen "Vänerskyttlarna" är sålda till Holland, eftersom Stora Enso förde över allt sitt gods till järnväg när banavgifterna sattes under marginalkostnadsnivån 1999. Denna konkurrensfördel för järnvägen kompenserades inte Vänertrafiken för. Enligt Vänerrådet kostar olja 19 kr mer per ton att frakta på köl än på den subventionerade järnvägen. Ahlmarks Lines i Karlstad har i dag två fartyg mot tidigare fem i linjetrafik till England och Spanien.

Regeringen lovar gång på gång att man ska se till att Vänertrafiken har en framtid. Den enda åtgärd som hittills haft någon praktisk betydelse är ett bidrag på 5 miljoner kronor till Vänerrådet förra året. I infrastrukturpropositionen konstateras helt kort att Vänertrafiken tappat marknadsandelar, men inga åtgärder nämns för att vända utvecklingen. Om Godstransportdelegationens betänkande över huvud taget utmynnar i regeringsförslag beräknas detta tidigast kunna ske om ett år. Vänersjöfarten, som är i kris nu, kan inte vänta. Akuta åtgärder krävs.

Vilka åtgärder ämnar ministern vidtaga för att snarast häva den ogynnsamma konkurrenssituation, jämförd med övriga transportslag, som Vänersjöfarten länge befunnit sig i?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:264 besvarad av

den 29 november

Svar på fråga 2001/02:264 om Vänersjöfarten

Näringsminister Björn Rosengren

Ingemar Vänerlöv har frågat mig om vilka åtgärder jag ämnar vidtaga för att snarast häva den ogynnsamma konkurrenssituationen, jämfört med övriga transportslag, som Vänersjöfarten länge befunnit sig i.

Inledningsvis vill jag framhålla att regeringen följer Vänertrafikens utveckling för att försäkra sig om att det även i framtiden kommer att finnas infrastrukturella förutsättningar att bedriva handelssjöfart på Vänern.

Som jag framhållit i mitt tidigare frågesvar i samma fråga till Ingemar Vänerlöv är det godstransportörerna som bestämmer transportsätt. Ur deras synvinkel är det positivt om det finns flera olika konkurrenskraftiga transportalternativ att välja mellan i Vänerregionen. Regeringen arbetar för att det ska råda likvärdiga konkurrensförutsättningar mellan olika transportslag. Detta är också en av grundstenarna i det transportpolitiska beslutet från 1998. Det är viktigt att komma ihåg att konkurrensneutralitet inte nödvändigtvis innebär att avgifterna ska vara lika för olika transportlösningar. Rättvis konkurrens uppnås om skatter och avgifter för alla transporter speglar de samhällsekonomiska marginalkostnader som transporterna ger upphov till.

När det gäller arbetet att stärka Vänersjöfartens konkurrenssituation vill jag liksom i tidigare frågesvar hänvisa till det arbete Vänerrådet bedriver samt att regeringen i uppföljningsarbetet med Godstransportdelegationens betänkande 2001:61, Godstransporter för tillväxt, bl.a. ser över behovet att justera sjöfartens avgiftssystem. Regeringen är för närvarande inte beredd att vidta några särskilda åtgärder beträffande Vänersjöfarten.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.