van Buitenen

Skriftlig fråga 1999/2000:44 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-10-08
Anmäld
1999-10-12
Besvarad
1999-10-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 oktober

Fråga 1999/2000:44

av Birger Schlaug (mp) till statsrådet Leif Pagrotsky om van Buitenen

Vi har kunnat ta del av att EU-kommissionen uppmanar tjänstemannen Paul van Buitenen att stryka vissa avsnitt ur en bok som lanseras nästa vecka.

Om ändringarna inte genomförs varnar EU-kommissionen för rättsliga påföljder. Det tycks mig som om kommissionens agerande strider mot allt vi lärt känna som öppenhet, offentlighet och till och med något av demokratins kärna.

Hur avser statsrådet agera?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:44 besvarad av

den 20 oktober

Svar på fråga 1999/2000:44 om van Buitenen

Statsrådet Britta Lejon

Birger Schlaug har frågat statsrådet Leif Pagrotsky hur han avser agera med anledning av att EU-kommissionen uppmanat tjänstemannen
Paul van Buitenen att stryka vissa avsnitt ur en bok innan den lanseras.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Fallet van Buitenen, i alla dess faser, visar att reglerna för EU-anställda när det gäller rättigheter och förpliktelser gentemot institutionerna innebär alltför långtgående inskränkningar i de anställdas yttrandefrihet.

Sverige har alltsedan inträdet i EU med kraft agerat för att öka öppenheten i EU-institutionerna. Ett exempel är att Sverige bidrog till att det infördes en princip om handlingsoffentlighet i EG-fördraget. Sverige har också framgångsrikt intervenerat till förmån för ökad öppenhet i flera mål i EG-domstolen.

Jag avser att på alla tänkbara vis fortsätta att driva den svenska öppenhetslinjen. Det gäller självfallet också andra delar av offentlighetsprincipen än handlingsoffentligheten, bl.a. yttrandefrihet för de anställda i EU:s institutioner. Eftersom problemet här främst ligger i utformningen av regelverket avser jag att arbeta för ett förstärkt skydd av yttrandefriheten bl.a. genom ändringar i institutionernas tjänsteföreskrifter. Utgångspunkten i detta arbete är naturligtvis de svenska reglerna och erfarenheterna av yttrande- och meddelarfrihet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.