valutaunionen

Skriftlig fråga 1999/2000:384 av Tolgfors, Sten (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-12-15
Besvarad
2000-01-04
Anmäld
2000-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga 1999/2000:384

av Sten Tolgfors (m) till finansminister Bosse Ringholm om valutaunionen

"Sverige riskerar att tappa i välstånd på sikt om man står utanför EMU. Därför bör landet gå med snarast" uttalade årets nobelpristagare i ekonomi i en intervju med Finanstidningen den 8 december.

Mundell framhåller att många som läser hans artikel där han lanserade teorin om optimala valutaområden @ den teori som legat till grund för EMU-projektet och som han fått ekonomipriset för @ missar den viktigaste delen med vilka fördelar en valutaunion har. Bakgrunden till artikeln var att Kanada under 60-talet brottades med frågan huruvida landet skulle binda sin valuta till den amerikanska dollarn.

Mundell är i dag besviken över att Kanada inte gick in i en valutaunion med USA. Det, menar Mundell, är en av förklaringarna till att landet tappat i välstånd jämfört med grannen i söder. Han menar nu att Sverige ska gå samma väg som Kanada, alltså tappa i välstånd, om vi ställer oss utanför EMU.

Vilka åtgärder tänker regeringen vidta för att snabbt fatta beslut om Sveriges inträde i valutaunionen?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:384 besvarad av

den 4 januari

Svar på fråga 1999/2000:384 om valutaunionen

Finansminister Bosse Ringholm

Sten Tolgfors har frågat mig vad regeringen tänker vidta för åtgärder för att snabbt fatta beslut om ett svenskt inträde i valutaunionen.

I december 1997 antog riksdagen regeringens EMU-proposition (prop. 1997/98:25). I denna slogs det fast att Sverige inte skulle införa euron från den 1 januari 1999. Vidare angavs att om regeringen senare skulle finna att Sverige bör delta, ska frågan underställas svenska folket för prövning i val eller folkomröstning. Efter det ankommer det på riksdagen att fatta ett slutligt beslut. Denna beslutsordning gäller.

Det är viktigt att ett beslut i EMU-frågan föregås av en bred debatt i samhället. I dag pågår en diskussion om EMU runt om i landet, bl.a. genom folkbildningsorganisationer och folkhögskolor. Det socialdemokratiska partiet kommer för sin del att behandla frågan vid den extra partikongressen i mars i år. Någon tidtabell för en omprövning av riksdagens beslut från 1997 vad gäller Sverige och EMU finns inte.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.