valkretsindelningen i Skåne

Skriftlig fråga 2004/05:2055 av Nylander, Christer (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-08-15
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 juli

Fråga 2004/05:2055

av Christer Nylander (fp) till statsrådet Jens Orback om valkretsindelningen i Skåne

De senaste decennierna har Skåne enats alltmer. De två landstingen och sjukvården i Malmö kommun har samlats i ett försök med ökat regionalt ansvar och Malmöhus län och Kristianstads län har samlats i det gemensamma Skåne län.

Vid val till riksdagen är dock Skåne län indelat i fyra olika valkretsar. Denna indelning är på många sätt otidsenlig. Partierna jobbar nu med Skåne som regional bas, inte de gamla länen eller valkretsarna. Dagens valkretsar är inte heller naturliga enheter, i nordöstra valkretsen samsas till exempel Ängelholm och Simrishamn, som ligger i var sitt hörn av Skåne.

Splittringen av Skåne i fyra valkretsar innebär också att Skåne förlorar i inflytande. Dessutom visar beräkningar att fördelningen av Skånes riksdagsmandat blir en annan med de fyra konstlade valkretsarna än vad det hade blivit med en samlad skånsk valkrets.

Avser statsrådet att ta initiativ till att samla Skåne i en riksdagsvalkrets?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2055 besvarad av

den 16 augusti

Svar på fråga 2004/05:2055 om valkretsindelningen i Skåne

Vice statsminister Bosse Ringholm

Christer Nylander har frågat Jens Orback om han avser att ta initiativ till att samla Skåne i en riksdagsvalkrets. Arbetet inom regeringen är så fördelat att frågan ska besvaras av mig.

Valkretsindelningen vid val till riksdagen har diskuterats länge och har på senare tid utretts av bland annat Nomineringsrätts- och valkretskommittén (SOU 1995:143) samt av 1999 års författningsutredning (SOU 2002:42). Ingen av dessa kommittéer har emellertid lagt fram något förslag bland annat på grund av att en ändrad valkretsindelning skulle innebära problem när det gäller riksproportionaliteten i valsystemet.

Regeringen tillkallade under sommaren 2004 en parlamentarisk kommitté, Grundlagsutredningen, med uppdrag att göra en samlad översyn av regeringsformen (dir. 2004:96). I uppdraget ingår att göra en utvärdering och översyn av hela valsystemet samt att i samband härmed förutsättningslöst pröva frågor om ändring av den nuvarande valkretsindelningen vid val till riksdagen.

Grundlagsutredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 december 2008. Innan utredningen har tagit ställning är jag inte beredd att ta initiativ till ändringar av den nuvarande valkretsindelningen vid val till riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.