Validering

Skriftlig fråga 2015/16:114 av Ida Drougge (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-08
Överlämnad
2015-10-08
Anmäld
2015-10-13
Svarsdatum
2015-10-14
Sista svarsdatum
2015-10-14
Besvarad
2015-10-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Validering av utländsk examen tar väldigt lång tid i Sverige i dag. En rad översyner och åtgärder har genomförts historiskt, men processen är fortfarande väldigt lång. Jämför man med andra länder är det lätt att undra varför det i Sverige tar så mycket längre tid att få sin utbildning validerad alternativt få besked om att det inte går.

 

Med anledning av det frågar jag statsrådet Helene Hellmark Knutsson vad hon och regeringen gör för att effektivisera detta.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:114 besvarad av Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

U2015/04812/UH

Utbildningsdepartementet

Ministern för högre utbildning och forskning

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:114 av Ida Drougge (M) Validering

Ida Drougge har frågat mig om vad jag och regeringen gör för att effektivisera validering av utländsk examen i Sverige.

En central del i arbetet med att ta tillvara den kompetens som finns i Sverige är möjligheterna för personer med en utländsk utbildning att få sin avslutade utländska utbildning bedömd. Merparten av bedömningen av utländsk utbildning på gymnasial och eftergymnasial nivå görs av Universitets- och högskolerådet (UHR). I fråga om reglerade yrken ansvarar respektive behörig myndighet för bedömningen när det gäller tillstånd att utöva yrket.

Därtill ansvarar respektive universitet och högskola om validering av reell kompetens, dels för behörighet för tillträde till en utbildning, dels för tillgodoräknande när den sökande har antagits till en utbildning. Att få sina tidigare kunskaper erkända inom högre utbildning, oavsett när och hur de har förvärvats kan vara mycket betydelsefullt för individen.

Belastningen på bedömningsverksamheten vid UHR har de senaste åren varit hög, huvudsakligen på grund av en ökad invandring av flyktingar, andra skyddsbehövande och deras anhöriga av vilka många har en högskoleutbildning, och handläggningstiderna har varit långa. Det är viktigt att bedömningsverksamheten ges förutsättningar att fungera väl och att väntetiden för att få en bedömning inte blir för lång. För att stärka myndighetens arbete med bedömning av utländsk kompetens, inklusive arbete avseende yrkeskvalifikationsdirektivet, samt arbete i övrigt med bedömning av reell kompetens i högskolan föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2016 att ytterligare 8 miljoner kronor tillförs UHR 2016. Regeringen beräknar att ytterligare 12,5 miljoner kronor tillförs från 2017 för ändamålet, utöver vad som tidigare beräknats.

Enligt regeringens mening är det prioriterat att alla som har behov av att få sin reella kompetens bedömd inom högre utbildning erbjuds den möjligheten. Eftersom situationen i dag inte bedöms fungera tillfredsställande anser regeringen att universitet och högskolor under en treårsperiod bör få en tillfällig förstärkning för att utveckla effektivare bedömningar. Regeringen föreslår därför att 30 miljoner kronor avsätts under 2016 och beräknar samma belopp årligen under 2017 och 2018 till stöd för lärosätenas arbete med att utveckla processer och strukturer för bedömning av reell kompetens.

Arbete och utbildning är den främsta nyckeln till etablering i ett nytt land. Därför tar regeringen i budgetpropositionen för 2016 ett helhetsgrepp och föreslår ett antal investeringar som ska leda till en snabbare etablering på arbetsmarknaden, däribland en stor valideringssatsning som bland annat innefattar ovan beskrivna åtgärder.

Stockholm den 14 oktober 2015

Helene Hellmark Knutsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.