validering av yrkesutbildningen

Skriftlig fråga 2002/03:1007 av Adelsohn Liljeroth, Lena (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-05-26
Anmäld
2003-05-26
Besvarad
2003-06-04
Svar anmält
2003-06-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 maj

Fråga 2002/03:1007

av Lena Adelsohn Liljeroth (m) till utbildningsminister Thomas Östros om validering av yrkesutbildningen

Den kvalificerade yrkesutbildningen, KY, får högt betyg av småföretagen i en rapport från Företagarnas Riksorganisation. Företagarna pekar samtidigt på att utbildningen måste byggas ut och förändras i takt med att samhället förändras.

KY-myndigheten är ansvarig för den kvalificerade yrkesutbildningen och generaldirektören, Sonja Eriksson, håller med om att utbildningen måste byggas ut.

Hon ser också ett problem i att yrkesutbildningen inte valideras. Det är alltså inte möjligt att räkna om utbildningspoäng i den kvalificerade yrkesutbildningen för dem som vill gå vidare till högskola. Det har också tidigare funnits planer på att skära ned anslaget till KY-myndigheten, trots behovet av fler platser.

Vad avser utbildningsminister Östros att göra för att reglerna för validering ska ses över?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:1007 besvarad av

den 4 juni

Svar på frågorna 2002/03:1007 om validering av yrkesutbildningen och 1008 om yrkesutbildningen

Utbildningsminister Thomas Östros

Lena Adelsohn Liljeroth har frågat mig vad jag avser att göra för att dels se över reglerna om validering av kvalificerad yrkesutbildning (KY), dels för att trygga framtiden för den kvalificerade yrkesutbildningen.

I enlighet med riksdagens beslut med anledning av förslag i propositionen Den öppna högskolan (prop. 2001/02:15) har bestämmelserna om behörighet till grundläggande högskoleutbildning ändrats. Ändringarna innebär att kraven på grundläggande och särskild behörighet ska anses uppfyllda också av den som genom olika former av utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig grundläggande högskoleutbildning. Varje högskola ska således göra en individuell bedömning av sökandes reella kunskaper. Genom att införa en bestämmelse om validering av reell kompetens i högskoleförordningen har regeringen tydliggjort universitetens och högskolornas ansvar att pröva om sökande som saknar formell behörighet i realiteten har de kunskaper som krävs.

När det gäller möjligheten att tillgodoräkna KY för fortsatta studier inom högskolan, regleras detta i högskoleförordningen. En student har rätt att tillgodoräkna sig annan utbildning än högskoleutbildning, om personen i fråga redan har de kunskaper och färdigheter som i huvudsak svarar mot den utbildning i vilka de är avsedda att tillgodoräknas. Den enskilda högskolan prövar om och i vilken utsträckning tillgodoräkning kan ske.

Det är angeläget att högskolan eller universitetet medverkar redan vid planeringen av en utbildning för att klargöra sådana möjligheter.

I förordningen (2001:1131) om kvalificerad yrkesutbildning har dessa institutioners roll markerats genom att den ansvarige utbildningsanordnaren är skyldig se till att det finns minst en företrädare för universitet eller högskola i utbildningens ledningsgrupp.

Den kvalificerade yrkesutbildningen är en betydelsefull del av utbildningsväsendet och det är positivt att utbildningsformen är efterfrågad av näringslivet. KY är ett viktigt instrument för att öka tillgången på kvalificerad arbetskraft.

Verksamheten har sedan 2002 haft ett årligt anslag som beräknats motsvara ca 12 500 årsstudieplatser. När det gäller utvecklingen är det min uppfattning att den kvalificerade yrkesutbildningen ska anpassas för att möta de behov som finns i arbetslivet. En ökning av utrymmet kan ske i den takt som kraven på kvalitet i utbildningarna kan tillgodoses och det statsfinansiella läget medger.

Utbildningsdepartementet har i den nyligen utgivna skrivelsen Validering m.m. @ fortsatt utveckling av vuxnas lärande (DS 2003:23) pekat på möjligheten att vissa påbyggnadsutbildningar inom den kommunala vuxenutbildningen utvecklas och förs över till den kvalificerade yrkesutbildningen från år 2005. Skrivelsen har skickats ut på remiss. Regeringen avser att återkomma till frågan i budgetpropositionen för 2004.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.