Välfärden

Skriftlig fråga 2016/17:159 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-19
Överlämnad
2016-10-19
Anmäld
2016-10-20
Svarsdatum
2016-10-26
Sista svarsdatum
2016-10-26
Besvarad
2016-10-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Regeringen väljer medvetet att fortsätta att bedriva symbolpolitik avseende välfärdens verksamheter och organisation. Detta i stället för att införa åtgärder som gör skillnad.

Regeringspartierna, tillsammans med Västerpartiet, har i Sveriges riksdag vid upprepade tillfällen det senaste året röstat emot tydliga kvalitetskriterier för att skapa ordning och reda i välfärden på till exempel HVB-hem, familjehem eller stödboenden. Regeringen har konsekvent sagt nej till införande av generella tillstånd att bedriva välfärdsverksamhet där man jobbar med utsatta barn och unga, till exempel HVB-hem och stödboende. Regeringspartierna och Vänsterpartiet har även röstat emot förslag som handlar om tydliga kvalitetskriterier inom välfärdsverksamheter som ett redskap att hjälpa barn och unga.

Så sent som den 21 juni 2016 behandlade och beslutade riksdagen om bland annat generella tillstånd i välfärdsverksamheter. Regeringspartierna och Vänsterpartiet röstade för avslag på dessa förslag. Nu meddelar regeringen att Konkurrensverket ges i uppdrag att kartlägga marknaden för behandlingshem för barn och vuxna, och detta i efterhand!

Ordning och reda i välfärden är avgörande. Välfärden är ingen marknad. Det finns tydliga kvalitetsbrister i välfärden. Därför ska man, när man har möjlighet, göra mer rätt från början och inte lappa och laga i efterhand. Det behövs generell tillståndsplikt för alla utförare i välfärden, oavsett driftsform. Vi ställer hårda krav på dem som driver företag i till exempel finanssektorn. Av motsvarande skäl är det viktigt och naturligt att ställa tydliga krav redan från början på dem som vill utbilda våra barn, ge vård till sjuka och omsorg till äldre.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Åsa Regnér:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att vidta nu för att göra mer rätt från början, och för att säkerställa att en generell tillståndsplikt införs gällande all välfärdsverksamhet i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:159 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2016/06546/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:159 av Cecilia Widegren (M) Välfärden

Cecilia Widegren har frågat mig vilka initiativ jag är beredd att vidta för att göra mer rätt från början, och för att säkerställa att en generell tillståndsplikt införs gällande all välfärdsverksamhet i Sverige?

När det gäller frågan om generell tillståndsplikt bereds Ägarprövnings- utredningens förslag om tillståndsplikt för fler verksamheter inom välfärden för närvarande inom Regeringskansliet, liksom riksdagens tillkännagivanden om bl.a. tillståndsplikt inom välfärden. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen i dessa frågor.

Regeringen har genom tilläggsdirektiv gett Välfärdsutredningen

(Fi 2015:01) i uppdrag att göra nödvändiga justeringar av Ägarprövningsutredningens förslag (SOU 2015:7) för att hantera remissinstansernas synpunkter. Det handlar bl.a. om att utreda utökad tillståndsplikt inom socialtjänstens område. Välfärdsutredningen ska lämna ett delbetänkande den 8 november 2016 och då påbörjas ett omfattande beredningsarbete. Utredaren fick också ett vidgat uppdrag i de delar som rör kvalitet och uppföljning vilket ska redovisas i slutbetänkandet den 2 maj 2017.

Kvaliteten i den sociala barn- och ungdomsvården och trygghet och säkerhet på boenden är en prioriterad fråga för mig och regeringen.

Regeringen har vidtagit och planerar att vidta ett flertal åtgärder för att stärka den sociala barn- och ungdomsvården och för att skapa ordning och reda i välfärden.

Regeringen avser att inom kort lämna ett förslag om bl.a. tillståndsplikt för viss verksamhet inom socialtjänsten som kommunen överlämnar genom avtal samt tillståndsplikt för verksamheter med s.k. konsulentstöd till familjehem och jourhem.

I februari i år fick Myndigheten för vård- och omsorgsanalys i uppdrag att kartlägga insatsen HVB och verksamheter med konsulentstöd till familjehem och jourhem. Fokus i analysen ska vara kvalitet. Uppdraget ska redovisas senast den 30 december 2016. Uppdraget till Konkurrensverket om att kartlägga och analysera marknads- och konkurrensförhållanden ska ge en mer komplett bild av verksamhetsområdet.

Stockholm den 26 oktober 2016

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.