Våldsutvecklingen i El Salvador

Skriftlig fråga 2006/07:171 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-17
Anmäld
2006-11-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-23
Svar anmält
2006-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga

2006/07:171 Våldsutvecklingen i El Salvador

av Kalle Larsson (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

För tio år sedan upphörde kriget mellan den salvadoranska regeringen och dödspatrullerna å ena sidan och gerillan, FMLN, å den andra. Det politiska livet i landet ”normaliserades” och FMLN-gerillan omvandlade sig självt till ett reguljärt politiskt parti. FMLN har därefter stärkt sin ställning i olika val och innehar den politiska ledningen i många kommuner.

I dag hotas den politiska normaliseringsprocess som pågått under en lång följd av år. Flera politiska mord har genomförts, som bär dödspatrullernas tydliga kännetecken. Det senaste våldsdådet som genomfördes efter dödspatrullernas modell inträffade i september i år, då Alex Flores Montoya och Mercedes Panate de Montoya mördades i Coatepeque. Det politiska våldet har, frambesvuret av det regerande högerpartiet Arenas agitation, tagit sig även andra uttryck. Fackföreningar har attackerats av polis (PNC) och dess ledare torterats. Detta har bland annat drabbat Daniel Ernesto Morales.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern att göra för att förmå den salvadoranska regeringen att upphöra med sin våldsagitation och sätta stopp för den våldsamma verksamhet, utövad av dödspatruller, som åter börjat spira?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:171 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 23 november

Svar på fråga

2006/07:171 Våldsutvecklingen i El Salvador

Utrikesminister Carl Bildt

Kalle Larsson har frågat mig vad jag ämnar göra för att förmå den salvadoranska regeringen att upphöra med sin våldsagitation och sätta stopp för den våldsamma verksamhet, utövad av dödspatruller, som åter börjat spira.

Sedan fredsavtalet ingicks 1992 mellan regeringen och FMLN-gerillan har respekten för MR förbättrats. Polisövergrepp, inklusive tortyr och misshandel förekommer dock, liksom misstänkta sociala rensningsaktioner. Uppgifter förekommer från MR-organisationer och från MR-ombudsmannen om att det fortfarande finns våldsgrupper med ursprung i konfliktens dödsskvadroner. Till följd av den amnestilag som utfärdades i samband med fredsavtalet har dödsskvadronernas strukturer aldrig i grunden utretts. Deras medlemmar har heller aldrig ställts till svars för MR-brott begångna under konflikten. Straffriheten är därför utbredd och någon försoningsprocess har aldrig inletts.  Allt detta har bidragit till att våldsmönster från konflikten bestått.

Sverige är engagerat i arbetet för att främja och utveckla respekten för mänskliga rättigheter i El Salvador. Sverige stöder landets MR-ombudsman med utbildnings- och institutionella utvecklingsinsatser. MR-ombudsmannen utreder och rapporterar om våldsbrott som bär likheter med de som utfördes av dödspatruller under konflikten. Sverige stöder också svenska enskilda organisationer som genom lokala organisationer verkar för ökad rättssäkerhet och mot straffrihet.

I december kommer en Sidafinansierad studie av fredsavtalens implementering och den rådande MR-situationen att publiceras. Studien berör bland annat frågan om den fortsatta existensen av dödsskvadroner.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.