Våldsbrotten i Halland

Skriftlig fråga 2005/06:317 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-09
Anmäld
2005-11-09
Besvarad
2005-11-16
Svar anmält
2005-11-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 november

Fråga 2005/06:317 av Henrik von Sydow (m) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Våldsbrotten i Halland

Våldsbrotten i Halland ökar mest i hela landet. Det visar aktuella och alarmerande siffror från Rikspolisstyrelsen. Under 2005 har 1 968 fall av våldsbrott hittills anmälts. Statistiken visar på en förskräckande verklighet. I Hallands län ökade antalet anmälda fall av grov misshandel med över två tredjedelar mellan 1995 och 2004. Det var 630 fler hallänningar som utsattes för grov misshandel 2004 än 1995. Under samma tid nästan fördubblades antalet våldtäkter: 26 fler halländska kvinnor utsattes för våldtäkt förra året än för tio år sedan. Vi vet att rättsstaten urholkats och att resurserna är långt ifrån tillräckliga. När brotten blir fler så växer också utredningshögarna. Moderaterna föreslår därför 5 miljarder kronor mer än regeringen för att rusta hela rättsväsendet på tre år. Det är mer pengar till polis, åklagare, domstolar och kriminalvård. Rättssamhället behöver rustas i Halland och i hela landet.

Med högre straff kan också rättssamhället visa att misshandel av oskyldiga medmänniskor inte accepteras. Staten måste dra gränser och markera att våldsövergrepp mot våra medborgare inte tolereras. Genom att brottsbalken kompletteras med en föreskrift om att hela straffskalan i större utsträckning ska utnyttjas vid fastställandet av det enskilda brottets straffvärde så kommer sannolikt de utdömda påföljderna att i högre grad visa på rättsstatens avsky för våldsbrott.

Hur avser justitieministern att verka för att brottsbalken reformeras så att hela straffskalan i större utsträckning utnyttjas vid fastställandet av det enskilda våldsbrottets straffvärde?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:317 besvarad av

den 16 november

Svar på fråga 2005/06:317 om våldsbrotten i Halland

Justitieminister Thomas Bodström

Henrik von Sydow har frågat mig hur jag avser att verka för att brottsbalken reformeras så att hela straffskalan i större utsträckning utnyttjas vid fastställandet av det enskilda våldsbrottets straffvärde.

Jag besvarade nyligen en liknande fråga. Jag svarade då att lagstiftarens uppgift är att ge verktyg för den dömande verksamheten och att straffskalorna är ett sådant verktyg. Straffskalan måste ofta vara vid för att ett väl avvägt straff ska kunna dömas ut vid brott av olika karaktär och svårhetsgrad. Inom ramen för straffskalan avgör domstolarna självständigt vilket straff som ska dömas ut. Även påföljdssystemet i övrigt har stor betydelse för straffet. Domstolarnas straffmätning varierar från brottstyp till brottstyp och vid vissa brott, till exempel narkotikabrott, är spridningen över straffskalan stor.

När det gäller just sexualbrott som Henrik von Sydow tar upp har i april straffmaximum höjts för flera brott. Straffskärpningar har också skett genom att det straffbara området för vissa brott har utvidgats, till exempel våldtäkt. Brottsutvecklingen i samhället beror emellertid på en mängd olika faktorer. Vid sidan av det brottsbekämpande arbetet är det därför viktigt med även andra åtgärder, till exempel insatser som effektivt förebygger brott.

Avslutningsvis vill jag framhålla att regeringen har gjort stora satsningar på rättsväsendet de senaste åren. Exempelvis har det sedan år 2000 gjorts kraftiga satsningar på polisen. Anslagen har höjts med 2,3 miljarder kronor fram till 2005. Tillskott har aviserats för 2006@2007 med ca 1,1 miljard kronor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.