Våld och övergrepp mot demonstranter i Turkiet

Skriftlig fråga 2012/13:565 av Linde, Hans (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-06-05
Anmäld
2013-06-05
Besvarad
2013-06-12
Svar anmält
2013-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juni

Fråga

2012/13:565 Våld och övergrepp mot demonstranter i Turkiet

av Hans Linde (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den 27 maj inleddes fredliga protester i Istanbul mot myndigheternas planer på att riva delar av Taksim Gezi-parken. Protesterna slogs ned av polisen med stor brutalitet. Polisen satte in tårgas och vattenkanoner.

Därefter har protesterna snabbt spridit sig. Enligt inrikesministeriet hade den 2 juni 235 protester genomförts i 67 provinser. Det som inleddes som en protest mot rivningarna av delar av en park har utvecklats till en bred proteströrelse mot den turkiska regeringen och dess politik inom en rad områden. Den turkiska regeringen har hitintills besvarat de växande protesterna med våld och övergrepp. Tusentals demonstranter har fängslats, och åtskilliga har skadats. Organisationer som Amnesty och Human Rights Watch har i skarpa ordalag kritiserat den turkiska polisens agerande.

Våld mot demonstranter och inskränkningar i mötesfriheten är tyvärr ingen ovanlighet i dagens Turkiet. Så sent som den 1 maj försökte polisen med våld förhindra att demonstrationer genomfördes i Istanbul.

Den turkiska regeringens agerande synliggör de problem som fortfarande finns i Turkiet när det kommer till mänskliga rättigheter. Den senaste veckans övergrepp mot demonstranter är inte acceptabelt för ett land som har ambitionen att bli medlem i EU.

Jag vill därför fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU ska verka för att övergreppen mot demonstranterna i Turkiet upphör och att de övergrepp som begåtts utreds?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:565 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 12 juni

Svar på frågorna

2012/13:563 Demonstrationsrätten och demokratin i Turkiet

2012/13:565 Våld och övergrepp mot demonstranter i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Amineh Kakabaveh har frågat mig vad jag avser att göra för att förmå Turkiet att respektera yttrandefriheten och den demokratiska demonstrationsrätten. Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU ska verka för att övergreppen mot demonstranterna i Turkiet upphör och att de övergrepp som begåtts utreds. Jag väljer att besvara frågorna i ett sammanhang.

Det är värt att erinra sig att det senaste decenniets konstitutionella reformprocesser i Turkiet har ökat respekten för demokratins spelregler. Medlemskapsförhandlingarna med EU har bidragit till denna utveckling, som Sverige konsekvent har gett aktivt stöd.

Yttrandefriheten och förenings- och församlingsfriheten i Turkiet har dock brister, vilket också påtalats av EU och Sverige. Den senaste tidens politiska kris har understrukit allvaret i situationen och behovet av åtgärder från regeringens sida.

Demonstrationerna har bemötts alltför hårdhänt av turkiska myndigheter och polis. Det är nödvändigt att utreda anklagelser om övergrepp. Lika allvarligt är att den turkiska medierapporteringen kring händelserna varit bristfällig, och visat tydliga tecken på självcensur.

För att stärka den turkiska yttrandefriheten behöver mediernas oberoende säkerställas. Regelverket som lett till att blockeringen av uppskattningsvis 20 000 hemsidor på internet behöver ses över. Antalet frihetsberövade journalister visar på behovet av en förändrad syn på terrorism kontra yttrandefrihet.

Öppenhet och dialog är nödvändiga för att komma till rätta med situationen och utveckla den turkiska demokratin. Risken är annars stor att den senaste tidens utveckling överskuggar de viktiga framsteg som Turkiet gjort mot ett mer öppet samhälle. Det är viktigt att de juridiska och konstitutionella reformprocesser som redan igångsatts i landet fortsätter och att det vidtas övertygande åtgärder för att säkerställa respekten för medborgerliga fri- och rättigheter och för att öka tolerans av oliktänkande.

Så sent som häromdagen framförde Catherine Ashton i ett uttalande å EU:s vägnar dessa förväntningar på ett tydligt sätt. Vi fortsätter att noggrant följa utvecklingen.

Turkiets EU-närmande och strävan att uppfylla det politiska Köpenhamnskriteriet är även fortsättningsvis det ramverk som ger oss bäst möjligheter att främja en demokratisk utveckling i Turkiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.