våld mot kvinnor

Skriftlig fråga 2000/01:1259 av Bargholtz, Helena (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2001-05-18
Besvarad
2001-05-23
Anmäld
2001-05-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 maj

Fråga 2000/01:1259

av Helena Bargholtz (fp) till justitieminister Thomas Bodström om våld mot kvinnor

Rikskvinnocentrum presenterade nyligen en utredning, Slagen dam, om kvinnor och våld. Utredningen är den hittills mest omfattande och detaljerade undersökning som gjorts i ämnet. Undersökningens resultat är nedslående: nästan varannan kvinna @ eller 46 % @ har efter sin 15-årsdag blivit utsatt för våld eller hot om våld. Undersökningens resultat har dock utsatts för kritik. Jercy Sarnecki, professor i kriminologi, har ifrågasatt undersökningens resultat och har ställt sig undrande till de siffror på antalet kvinnor som någon gång utsatts för våld eller hot om våld av en man.

Mot bakgrund av detta undrar jag om justitieministern är beredd att göra en översyn för att söka bringa klarhet när det gäller förekomsten av våldet mot kvinnor.

Svar på skriftlig fråga 2000/01:1259 besvarad av

den 23 maj

Svar på fråga 2000/01:1259 om våld mot kvinnor

Justitieminister Thomas Bodström

Helena Bargholtz har frågat mig om jag är beredd att göra en översyn för att försöka få klarhet i förekomsten av våld mot kvinnor.

Helena Bargholtz ställer sin fråga mot bakgrund av den undersökning om våld mot kvinnor som nyligen presenterats genom rapporten Slagen Dam. Mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige och som, enligt uppgift i medierna, utsatts för viss kritik av professorn vid Stockholms universitet Jercy Sarnecki.

För att vi ska kunna på bästa sätt förebygga och effektivt bekämpa våld mot kvinnor är det av största vikt att vi alla ökar och utvecklar vår kunskap om våld mot kvinnor. Som en del av kvinnofridsreformen gav därför regeringen år 1997 i uppdrag åt Brottsoffermyndigheten att genomföra en särskild brottsofferundersökning om våld mot kvinnor. Brottsoffermyndigheten gav sedan i sin tur professorn vid Uppsala universitet Eva Lundgren och chefen för Rikskvinnocentrum, docent Gun Heimer i uppdrag att ansvara för genomförandet av undersökningen. Resultatet av undersökningen har, som jag nämnt, nyligen presenterats genom en rapport.

Den aktuella undersökningen bidrar liksom andra forskningsprojekt till den samlade kunskapen om våld mot kvinnor. Att rapporter kritiskt granskas av andra forskare är naturligt och utgör ett viktigt led i den vetenskapliga diskussionen på området. Detta är i sig inte något som föranleder någon åtgärd från regeringens sida. Men självklart måste forskning om olika aspekter på våld mot kvinnor fortsätta att bedrivas.

Vi vet, och det har vi vetat länge, att många kvinnor i Sverige utsätts för våld varje dag. Det är därför ytterst betydelsefullt att vi utan uppehåll och med kraft fortsätter det långsiktiga arbete mot våld mot kvinnor som vi har satt i gång.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.