väktar- och polisbrutalitet

Skriftlig fråga 1997/98:594 av Beiming, Cinnika (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-03-20
Anmäld
1998-03-23
Besvarad
1998-03-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:594 av Cinnika Beiming (s) till justitieministern om väktar- och polisbrutalitet

Under senare år har det förekommit en rad fall där ingripanden från polisens, förordnade ordningsvakters och väktares sida fått mycket tragiska konsekvenser. I åtskilliga andra fall har det vittnats om mycket hårda tag och integritetskränkande behandling mot barn, ungdomar och vuxna från polisens och väktares sida. När den omhändertagne velat anmäla påstådd brutalitet har han/hon i vissa fall blivit mycket illa behandlad och till och med avråtts från att göra anmälan mot polisen eller väktaren. Detta trots att polisen ju faktiskt som myndighet är skyldig att hjälpa till med anmälan. Vi vet att polisens, ordningsvakters och väktarnas arbete ofta är mycket svårt och riskfyllt, och att den helt övervägande delen bland dessa gör ett mycket bra och grannlaga arbete i allmänhetens tjänst. Men vi får aldrig acceptera att oskickligt och omdömeslöst handlande ursäktas. Vi måste ha rätt att ställa mycket höga krav på de personer som fått rätt att bruka våld vid sin yrkesutövning. Barns och ungdomars provokationer och olämpliga ordval måste i normalfallet kunna bemötas utan användande av fysiskt våld.

Jag vill mot den här bakgrunden fråga justitieministern vilka åtgärder hon avser att vidta i syfte att komma till rätta med det övervåld som ibland förekommer från polisens, ordningsvakters och väktares sida.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.