Vägsamfälligheter

Skriftlig fråga 2019/20:274 av Anders Åkesson (C)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-24
Överlämnad
2019-10-25
Anmäld
2019-11-05
Svarsdatum
2019-11-06
Sista svarsdatum
2019-11-06
Besvarad
2019-11-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Riksdagen beslutade den 7 maj 2019 att tillkännage regeringen att snarast utreda frågan om en enklare förvaltning för landets samfälligheter. Beslutet – följt av en regelförenkling – kan innebära att landets tusentals samfälligheter, vägsamfälligheter med flera, själva ges mandat att besluta om förändrade andelstal med mera. Rev (Riksförbundet Enskilda Vägar) har med inspiration från finsk lagstiftning tagit fram och utvecklat en möjlig modell. Syftet är att uppnå aktuella och fungerande andelstal, vilket skulle innebära en förenkling och jämfört med i dag ge billigare och snabbare processer med vidmakthållen rättssäkerhet.

Riksdagens tillkännagivande drevs fram av Centerpartiet, och en majoritet av riksdagen ställde sig bakom. Centerpartiets ingång i frågan var – och är – att regeringen skyndsamt bör utreda hur en lagreglering som innebär att en samfällighetsförening själv kan besluta om ändrade andelstal i en gemensamhetsanläggning kan utformas.

Nu har det snart gått ett halvår sedan riksdagens tillkännagivande, och med bakgrund av det ovan nämnda blir min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer landets tusentals vägsamfälligheter att före årsskiftet 2019/20 få se några framsteg eller några initiativ från ministerns och regeringens sida som förenklar väghållningen?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:274 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2019/

0

3

519

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:274 av Anders Åkesson (C) Vägsamfälligheter

Anders Åkesson har frågat infrastrukturminister Tomas Eneroth om landets tusentals vägsamfälligheter före årsskiftet 2019/20 kommer att få se några framsteg eller några initiativ från ministerns och regeringens sida som förenklar väghållningen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen bedriver en sammanhållen landsbygdspolitik vars övergripande mål är en livskraftig landsbygd med likvärdiga möjligheter till företagande, arbete, boende och välfärd som leder till en långsiktigt hållbar utveckling i hela landet.

För landsbygdens utveckling är det angeläget att fortsätta satsningarna på de enskilda vägarnas funktion och bärighet. I budgetpropositionen för 2020, som regeringen har tagit fram i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna, föreslås det därför en höjning av anslaget för detta ändamål med 118 miljoner kronor per år under perioden 2020–2022.

Det är även viktigt att regelverket om vägföreningar både fungerar effektivt och är rättssäkert. Det har under senare år gjorts flera förenklingar av lagstiftningen. Lantmäteriet har dessutom genomfört olika förenklingsarbeten för att underlätta för föreningarna och minska deras kostnader.

I Justitiedepartementet pågår arbetet med ett förslag från Lantmäteriet om att möjliggöra elektroniska ansökningar om registrering i samfällighetsföreningsregistret. Förslaget bedöms av Lantmäteriet bl.a. leda till att det blir enklare för samfällighetsföreningar att ansöka om registrering och göra registerändringar.

Anders Åkessons fråga tar främst sikte på riksdagens tillkännagivande om att regeringen skyndsamt bör utreda en lagreglering som innebär att en samfällighetsförening själv kan besluta om ändrade andelstal i en gemensamhetsanläggning. Tillkännagivandet knyter an till ett liknande förslag som har lämnats av Riksförbundet Enskilda Vägar (REV).

Syftet med en sådan lagreglering som efterfrågas är naturligtvis vällovligt. Frågan är dock komplicerad, vilket även tidigare har framhållits i svar på liknande riksdagsfrågor.

Eftersom det inte är frivilligt för en fastighetsägare att vara ansluten till en gemensamhetsanläggning är det särskilt viktigt att regelverket är rättssäkert. En svårighet med en ordning där föreningar själva kan besluta om ändrade andelstal är just att rättssäkerheten kan försämras när en majoritet av föreningens medlemmar kan ändra andelstalen mot minoritetens vilja. Att minoritetens rättssäkerhet behöver kunna garanteras är något som också riksdagen tagit fasta på vid sitt tillkännagivande.

Beredningen av riksdagens tillkännagivande och REV:s förslag pågår i Justitiedepartementet. Regeringen kommer att återkomma till riksdagen i frågan när det arbetet är slutfört.

Stockholm den 6 november 2019

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.