Vägmärken som ger trafikanter stöd

Skriftlig fråga 2019/20:74 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-01
Överlämnad
2019-10-02
Anmäld
2019-10-03
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I två mycket uppmärksammade inslag i Uppdrag granskning och SVT Nyheter visade man att över 15 000 kurvor på Sveriges landsvägar är byggda så att det är svårt för förare att klara av dem i den skyltade hastigheten. Sveriges riksdag har antagit en nollvision för antalet döda i trafiken, och det är regeringens ansvar att se till att arbetet med nollvisionen uppfylls. För att nå det målet så krävs det många olika åtgärder. Man måste se till att vinterväghållningen fungerar, att bilister använder dubbdäck och att vägarna är utformade så att trafiksäkerheten säkerställs. I Nya Zeeland har man speciella vägmärken som visar hur aktuell kurva kröker i sidled: det så kallade Curve Speed Management-programmet.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Har ministern tänkt ta initiativ till en snabbutredning hos Transportstyrelsen för att i Sverige införa vägmärken som ger trafikanter stöd vid val av högsta säkra kurvtagningshastighet i farliga kurvor samt märken som visar hur aktuell kurva kröker i sidled?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:74 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)



I2019/02569

/US

I2019/02568

/US

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:72 Farliga kurvor och fråga 2019/20:74 Vägmärken som ger trafikanter stöd av Lars Beckman (M)

Lars Beckman har ställt ett antal frågor till mig avseende trafiksäkerhet vid kurvor i befintlig trafikmiljö.

Regeringens arbete med trafiksäkerhet utgår från nollvisionen, där ansvaret för trafiksäkerheten delas mellan dem som utformar och dem som använder transportsystemet. Svenskt trafiksäkerhetsarbete är framgångsrikt. Dödstalen i vägtrafiken har halverats sedan millennieskiftet.

Det är nu viktigt att vi fortsätter att göra rätt insatser i hela vägnätet där de gör nytta. Med nollvisionen som utgångspunkt byggs och underhålls vägnätet så att en så hög trafiksäkerhet som möjligt kan uppnås. Men det är också ett delat ansvar där alla förare måste anpassa sin körning utifrån rådande förhållanden på vägarna. Är väglaget försämrat så kan det krävas att man saktar ner.

Sverige är världsledande inom trafiksäkerhetsarbetet och regeringen har fortsatt hög prioritet i detta arbete.

Stockholm den 9 oktober 2019

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.