Vaccinering mot covid-19

Skriftlig fråga 2020/21:2215 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-16
Överlämnad
2021-03-17
Anmäld
2021-03-18
Svarsdatum
2021-03-24
Sista svarsdatum
2021-03-24
Besvarad
2021-03-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Ett flertal länder går emot WHO:s rekommendation om att fortsätta vaccinera och har i stället beslutat om att pausa vaccinering mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin. Detta sedan blodproppar rapporterats som en biverkning, och flera dödsfall efter vaccinering inträffat. Hittills har ett samband mellan vaccinering och allvarliga biverkningar eller dödsfall varken kunnat bekräftas eller uteslutas.

Sverige har valt att inte pausa vaccineringen.

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern och regeringen att hantera fortsatta rapporter om allvarliga biverkningar eller dödsfall efter vaccinering mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2215 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2020/21:2215 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Vaccinering mot covid-19

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig hur jag och regeringen avser att hantera fortsatta rapporter om allvarliga biverkningar eller dödsfall efter vaccinering mot covid-19 med Astra Zenecas vaccin.

Samtliga godkända vaccin är under strikt uppföljning av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) och Läkemedelsverket. I vaccinens godkännande finns även villkor om att tillverkarna löpande ska komma in med rapporter om misstänkta biverkningar. Regionerna, som utförare av vaccinationerna, är också skyldiga att utan dröjsmål rapportera in misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket. Regeringen gav i höstas Läkemedelsverket i uppdrag att planera för och genomföra en fördjupad säkerhetsuppföljning av vacciner mot covid-19.

Den 16 mars valde Folkhälsomyndigheten, i samråd med Läkemedelsverket, att pausa användning av vaccinet från AstraZeneca som en försiktighetsåtgärd i väntan på att EMA:s utredning om misstänkta biverkningar. I EMA:s rapport konstateras att man inte kunnat fastställa ett orsakssamband mellan de rapporterade incidenserna och vaccin från AstraZeneca och man rekommenderar fortsatt användning av vaccinet. Folkhälsomyndigheten väntas inom kort komma med en nationell bedömning för användandet av vaccin från AstraZeneca. Det är av högsta prioritet att vaccinerna som används är säkra, men jag förutsätter att frågeställaren håller med mig om att det är expertmyndigheter, inte politiker, som utifrån medicinsk kompetens ska göra den typen av bedömningar.

Stockholm den 24 mars 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.