Vaccination mot pneumokocker

Skriftlig fråga 2006/07:293 av Pettersson, Marina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-07
Anmäld
2006-12-07
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2006/07:293 Vaccination mot pneumokocker

av Marina Pettersson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

Under flera års tid har det diskuterats om alla barn ska vaccineras mot pneumokocker. I det allmänna vaccinationsprogrammet för små barn ingår inte pneumokockvaccination. Om ytterligare vaccinationer ska införas måste det prövas noga och eventuella risker vägas mot nyttan.

Pneumokocker kan orsaka lunginflammation, blodförgiftning, hjärnhinneinflammation och öroninfektion. Smittskyddsinstitutet bedömde för några år sedan att det inte fanns tillräckliga skäl att rekommendera en allmän vaccination för barn under två år. I stället nöjde man sig med att rekommendera personer som löper ökad risk att drabbas av allvarliga pneumokockinfektioner att vaccinera sig.

Sedan dess har flera experter i olika sammanhang framfört åsikten att nyttan av allmän vaccinering för alla barn mot pneumokocker överväger. Bland annat har referensgruppen för vaccinationsfrågor, Refvac, kommit till denna slutsats.

Min fråga till statsrådet lyder:

Har statsrådet för avsikt att vidta några åtgärder för att vaccination mot pneumokocker ska ingå i barnvaccinationsprogrammet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:293 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:293 Vaccination mot pneumokocker

Statsrådet Maria Larsson

Marina Pettersson har frågat mig om jag har för avsikt att vidta några åtgärder för att vaccination mot pneumokocker ska ingå i barnvaccinationsprogrammet.

Rekommendationer om det allmänna barnvaccinationsprogrammet ges av Socialstyrelsen med underlag från Smittskyddsinstitutet och Läkemedelsverket. Utöver de vacciner som ingår i det allmänna barnvaccinationsprogrammet finns andra vacciner tillgängliga på den svenska marknaden. Socialstyrelsen har rekommenderat några av dessa för vissa grupper av vuxna och barn.

Rekommendationer om vilka vacciner som bör ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet prövas kontinuerligt i samråd med experter när nya vetenskapliga fakta presenteras. Den senaste förändringen i barnvaccinationsprogrammet gjordes hösten 2005 då ytterligare en dos kikhostevaccin rekommenderades för tioåriga barn.

Vid bedömningen av om nya vaccin ska introduceras i de nationella vaccinationsprogrammen krävs en ingående analys av bland annat hur vanligt förekommande sjukdomen är, hur ofta den ger upphov till allvarliga symtom, hur effektiva tillgängliga vacciner är samt hur kostnadseffektivt det skulle vara att införa ytterligare vaccin i de nationella vaccinationsprogrammen.

Flera nya vacciner har de senaste åren blivit – eller är på väg att bli – godkända av myndigheterna. Socialstyrelsen har tillsatt en arbetsgrupp som behandlar frågan om vaccin mot allvarlig pneumokockinfektion ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn- och ungdomar. I nuläget avvaktar jag arbetet i denna arbetsgrupp.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.