Vaccination av minderåriga

Skriftlig fråga 2020/21:3512 av Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-24
Överlämnad
2021-08-25
Anmäld
2021-09-02
Svarsdatum
2021-09-08
Sista svarsdatum
2021-09-08
Besvarad
2021-09-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

18 år är Sveriges gränsålder för att bli myndig och fatta sina egna beslut. Detta har man att förhålla sig till även vad gäller medicinska ingrepp av olika karaktär. Flera regioner runt om i Sverige kräver tillstånd av vårdnadshavare, andra gör det inte. De sistnämnda regionerna går i stället på något de kallar en ”mognadsbedömning”, enligt Läkartidningen. Vårdföretag i Sverige har inspirerats av andra länder som genomför vaccinationsfester för att locka ungdomar att vaccinera sig, men av detta har det ännu inte blivit verklighet. Att barn och ungdomar verkar vaccineras utan vårdnadshavares tillstånd strider mot vårdnadshavares ansvar för sitt barn. 

Jag vill därför fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Kommer vaccinationer av minderåriga utan tillstånd av vårdnadshavaren att genomföras, och om det sker, hur kommer då ministern att agera?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3512 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/06015 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3512 av Ann-Christine From Utterstedt (SD) Vaccination av minderåriga

Ann-Christine From Utterstedt har frågat mig om vaccinationer av minderåriga utan tillstånd av vårdnadshavaren kommer att genomföras, och om det sker, hur kommer då jag att agera.

I skrivande stund rekommenderar Folkhälsomyndigheten att alla, från det år man fyller 16 år samt personer från 12 år och uppåt med vissa medicinska tillstånd, ska erbjudas vaccin mot covid-19.

Enligt överenskommelsen om vaccinering för covid-19 mellan staten och SKR är det regionerna som ansvarar för att utföra vaccinationerna. För detta ersätter regeringen regionerna ekonomiskt. Regionerna har med utgångspunkt i patientlagen (2014:821) arbetat fram rutiner för hur hanteringen av vaccineringen av barn som omfattas av Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendation ska gå till.

Av 4 kap. 3 § patientlagen framgår det att om barnet är tillräckligt moget för att själv samtycka till vård och behandling behövs inte vårdnadshavarnas samtycke. I takt med att barnet blir äldre och utvecklas ökar således betydelsen av barnets egna önskemål och synpunkter.

Självklart ska regionerna följa lagen.

Stockholm den 8 september 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.