uvecklande av lokal och regional TV

Skriftlig fråga 2003/04:398 av Linander, Johan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-12-03
Anmäld
2003-12-04
Besvarad
2003-12-10
Svar anmält
2003-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 4 december

Fråga 2003/04:398

av Johan Linander (c) till kulturminister Marita Ulvskog om uvecklande av lokal och regional TV

Sveriges Television har nyligen försämrat sin mångfald av regionalt producerade TV-program och i stället valt en ännu mer centraliserad produktion. Fortfarande har TV 4 lokala nyhetssändningar från 16 olika regioner. Denna decentraliserade lokal-TV är dock hotad av de höga koncessionsavgifter som staten kräver av TV 4.

Lokal och regional TV är viktigt för mångfalden i nyhetsförmedlingen och för den lokala demokratin. Det är inte acceptabelt att staten ytterligare kväver den lokala och regionala TV-produktionen genom en koncessionsavgift på 40 % när exempelvis dagspressen är belagd med 4 procents reklamskatt.

Jag hoppas att kulturministern förstår betydelsen av lokal och regional TV och vill arbeta för att utveckla denna och komma med förslag på detta till Sveriges riksdag. Det är illa nog att SVT centraliserar, tvinga inte TV 4 att göra detsamma genom en koncessionsavgift som omöjliggör lokal och regional TV-produktion.

Vilka åtgärder är kulturministern beredd att vidtaga för att utveckla och öka utbudet av lokal och regional TV?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:398 besvarad av

den 10 december

Svar på fråga 2003/04:398 om utvecklande av lokal och regional TV

Kulturminister Marita Ulvskog

Johan Linander har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att utveckla och öka utbudet av lokal och regional TV.

Bakgrunden till frågan är dels att Sveriges Television AB (SVT) enligt frågeställaren nyligen har försämrat sin mångfald av regionalt producerade TV-program och i stället valt en ännu mera centraliserad produktion, dels att de decentraliserade lokala nyhetssändningarna i TV 4 AB av frågeställaren anses hotade av de höga koncessionsavgifter som staten kräver.

SVT är ett självständigt företag som självt beslutar om sin verksamhet och sin organisation inom de ramar som beslutas av regering och riksdag. De allmänna riktlinjerna för företagets verksamhet läggs fast i de sändningstillstånd och anslagsvillkor som regeringen beslutar för företaget.

Inför varje ny tillståndsperiod sker en översyn av radio och TV i allmänhetens tjänst. Regeringen beslutade den 9 oktober 2003 att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att utifrån en bred omvärldsanalys ta fram ett underlag om de villkor som ska gälla under nästa tillståndsperiod för radio och TV i allmänhetens tjänst.

I direktiv till kommittén betonar regeringen det uppdrag radio och TV i allmänhetens tjänst har att i programverksamheten spegla hela landet och att programproduktionen ska ske i olika delar av Sverige. Utgångspunkten för kommitténs arbete ska enligt direktiven vara att programföretagens verksamhet även fortsättningsvis ska ha denna inriktning.

I de nuvarande sändningstillstånden och anslagsvillkoren finns vissa krav på bolagens interna organisation. Huvudsyftet med de villkor som satts är att bolagen ska ha en egen högkvalitativ programverksamhet, främja mångfald och arbeta för att programmen präglas av olika perspektiv som speglar hela Sverige. Kommittén har i uppdrag att bedöma hur nuvarande krav uppfyller angivna syften.

Skyldigheten att betala koncessionsavgift gäller ett programföretag @ det vill säga TV 4 AB @ som har tillstånd att i hela landet sända TV-program med analog sändningsteknik under förutsättning att företaget har rätt att sända reklam i sådan sändning och är ensamt om denna rätt här i landet. Avgiften består av en fast och en rörlig del. Den rörliga delen beräknas för ett kalenderhalvår i sänder. Den är beroende av de intäkter som utgör vederlag till programföretaget för att det sänder annonser och tas ut med 20 % av intäkterna till den del de överstiger 375 men inte 500 miljoner kronor, med 40 % av intäkterna till den del de överstiger 500 men inte 1 000 miljoner kronor samt med 50 % av intäkterna till den del de överstiger 1 000 miljoner kronor. Huruvida TV 4:s intäkter härrör från rikstäckande eller regionala program saknar betydelse för beräkningen av koncessionsavgiften. TV 4 har dock i sina beräkningar själv valt att utgå från att reklamintäkterna från de regionala sändningarna läggs på toppen i den progressiva skalan.

TV 4 ska regionalt sända och producera program. De regionala sändningarna ska ske i minst samma antal områden och i minst samma omfattning som under år 1996. Detta villkor i sändningstillståndet infördes den 1 juli 1997. I gengäld ändrades reklamreglerna bland annat så att annonsinslagens längd under en timme tilläts öka till tio minuter under sändningstiden mellan kl. 19.00 och 24.00.

Regeringen tillsatte den 14 mars 2002 en särskild utredare med uppdrag att göra en översyn av lagen (1992:72) om koncessionsavgift på televisionens och radions område. Utredaren lämnade i maj 2003 över sitt betänkande Koncessionsavgift på televisionens område (SOU 2003:47) till regeringen. Utredaren föreslog bland annat att koncessionsavgift för reklamintäkter som härrör från regionala sändningar ska beräknas särskilt. Betänkandet har under hösten remissbehandlats och bereds nu i Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.