Utvisningsbeslut i säkerhetsärenden

Skriftlig fråga 2006/07:492 av Larsson, Kalle (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-16
Anmäld
2007-01-16
Besvarad
2007-01-24
Svar anmält
2007-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 januari

Fråga

2006/07:492 Utvisningsbeslut i säkerhetsärenden

av Kalle Larsson (v)

till statsrådet Tobias Billström (m)

I november beslutade regeringen att utvisa palestiniern Hassan Asad till Jordanien. Säpo anser att han har anknytning till en av USA terrorlistad organisation, men Asad har inte fått veta vad han är anklagad för. Jordanien är ett av de länder till vilka USA outsourcat tortyr av fångar och Amnesty International har framfört sin oro för att Asad kan komma att utsättas för tortyr.

Självfallet kan det finnas uppgifter i denna typ av ärenden som måste vara sekretesskyddade till och med gentemot den som är berörd av beslutet, men det kan inte vara godtagbart i en rättsstat att den som omfattas av ett beslut om utvisning inte får veta de huvudsakliga grunder som beslutet vilar på. Migrationsministern säger i Svenska Dagbladet den 15 januari att regeringens beslut grundas på ministerns förtroende för Säpos bedömningar. Detta betyder de facto att Säpo fattar utvisningsbeslutet och att detta formellt godkänns av regeringen.

Under trepartiförhandlingarna om den nya utlänningslagen krävde Vänsterpartiet att även säkerhetsärendena skulle handläggas i domstol på samma sätt som övriga utlänningsärenden, men lyckades inte få gehör för sin ståndpunkt.

Mot bakgrund av erfarenheterna av lagens tillämpning i säkerhetsärenden vill jag fråga statsrådet Tobias Billström:

Är statsrådet beredd att överväga att även dessa ärenden ska handläggas i domstol med samma rättsäkerhetsgarantier som övriga ärenden?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:492 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 24 januari

Svar på fråga

2006/07:492 Utvisningsbeslut i säkerhetsärenden

Statsrådet Tobias Billström

Kalle Larsson har frågat mig om jag är beredd att överväga att säkerhetsärenden enligt utlänningslagen ska handläggas i domstol med samma rättssäkerhetsgarantier som övriga ärenden.

Processordningen för säkerhetsärenden måste vara utformad på ett sådant sätt att såväl den enskildes rättssäkerhet som rikets säkerhet beaktas.

Enligt den nya utlänningslagen får Migrationsverkets beslut i säkerhetsärenden i fråga om avvisning, utvisning, uppehållstillstånd eller arbetstillstånd överklagas till regeringen. Ett överklagande i ett säkerhetsärende ska skyndsamt överlämnas av Migrationsverket till Migrationsöverdomstolen, som ska hålla muntlig förhandling i ärendet, om det inte är uppenbart obehövligt. Migrationsöverdomstolen ska därefter med eget yttrande lämna ärendet vidare till regeringen för prövning och ska i ärendet särskilt ange om det finns hinder mot verkställighet av beslutet om avvisning eller utvisning. Regeringen får inte avvika från domstolens bedömning, om denna finner att det föreligger verkställighetshinder.

Gemensamt för alla säkerhetsärenden är förekomsten av handlingar med känsliga uppgifter, som bland annat kan vara av sådan beskaffenhet att viktiga svenska intressen kan lida stor skada om uppgifterna röjs. Sekretesslagen innehåller därför bestämmelser som gör det möjligt att sekretessbelägga sådana uppgifter, bland annat med hänsyn till rikets säkerhet eller till intresset av att förebygga och beivra brott. Huvudregeln är att sekretess inte hindrar att utlämnande sker till enskild som är part vid myndighet eller domstol, men när det gäller särskilt känsliga uppgifter är rätten att få del av dessa inte absolut.

Regeringen har ett övergripande ansvar för rikets säkerhet, vilket är motivet till att regeringen prövar överklaganden i säkerhetsärenden. Förutom den bedömning som görs av om det i ärendet finns verkställighetshinder, har regeringen att göra en grannlaga avvägning mellan de säkerhetsintressen som står på spel och de skäl den enskilde har för att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Regeringen granskar självfallet noga de uppgifter Säkerhetspolisen har lämnat i samband med att regeringen gör sin bedömning.

Frågan om domstolsprövning och en ändrad instansordning i säkerhetsärenden har utretts av Asylförfarandeutredningen. Utredningen föreslår att instansordningen för säkerhetsärenden enligt utlänningslagen ändras så att den liknar ordningen för utlänningsärenden i allmänhet. Migrationsverkets beslut i fråga om uppehållstillstånd, avvisning eller utvisning i ett säkerhetsärende föreslås kunna överklagas till Migrationsöverdomstolen, utan krav på prövningstillstånd. Vidare föreslås att regeringen inte längre ska vara överprövningsinstans i dessa ärenden.

Utredningens förslag bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.