Utvisningar till Libyen

Skriftlig fråga 2008/09:3 av Lindgren, Else-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-09-16
Anmäld
2008-09-17
Besvarad
2008-09-24
Svar anmält
2008-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 september

Fråga

2008/09:3 Utvisningar till Libyen

av Bodil Ceballos (mp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Sverige har vid upprepade tillfällen fällts för brott mot tortyrkonventionen. Ett mycket uppmärksammat fall är utvisningen av de två egyptier som mot diplomatiska garantier skickades tillbaka till Egypten. Hur det sedan gick vet vi alla.

För inte så länge sedan utvisades en man till Libyen från Sverige. Han dog sedermera i fängelset under oklara omständigheter. För att reda ut vad som hänt har Sverige i detta fall vänt sig till de libyska myndigheterna som förklarat att mannen begått självmord. Med myndigheternas garantier som grund – vilket synes ytterst otillräckligt– påbörjar nu Migrationsverket åter utvisningar till Libyen.

Då Sverige inte har någon ambassad i landet är det svårt att följa upp vad som händer personer som utvisas dit. Efter Egyptenfallet torde det stå klart att hemlandets garantier inte är tillfyllest.

Jag vill därför fråga ansvarigt statsråd om han avser att ta initiativ att skapa någon form av uppföljningsmekanism i syfte att garantera hemvändande asylsökandes säkerhet.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:3 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 24 september

Svar på fråga

2008/09:3 Utvisningar till Libyen

Statsrådet Tobias Billström

Bodil Ceballos har med hänvisning till ett enskilt ärende frågat mig om jag avser att ta initiativ att skapa någon form av uppföljningsmekanism i syfte att garantera hemvändande asylsökandes säkerhet.

Jag är, som Bodil Ceballos känner till, förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall, men vill allmänt framhålla följande.

En avvisning eller utvisning av en person förutsätter enligt utlänningslagen att personen i fråga inte är i behov av skydd och inte heller av andra skäl ska beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Återvändande till hemlandet ska således i dessa fall alltid föregås av en ingående prövning av det eventuella skyddsbehovet. När avvisningen eller utvisningen har verkställts är i princip ärendet avslutat för svenska myndigheters del.

Varje land har ansvar för att dess medborgare och andra som vistas på dess territorium behandlas enligt allmänt erkända MR-normer. Det är därför inte rimligt att svenska myndigheter, annat än i rena undantagsfall, efter den prövning som har beskrivits ovan, ska göra en uppföljning av utlänningars situation i hemlandet efter återvändandet.

Jag ser inget behov att ta ett sådant initiativ som Bodil Ceballos frågar om.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.