Utvisning av studenter
Skriftlig fråga 2017/18:706 av Boriana Åberg (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2018-01-31
- Överlämnad
- 2018-02-02
- Anmäld
- 2018-02-06
- Svarsdatum
- 2018-02-14
- Sista svarsdatum
- 2018-02-14
- Besvarad
- 2018-02-14
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Bara fyra månader före examen har fem masterstudenter vid Karolinska institutet fått avslag på ansökan om förnyat uppehållstillstånd.
Det handlar om människor som har betalat sin utbildning och uppvisat goda studieresultat. Regelverket säger att studenter från länder utanför EU måste betala en studieavgift (i det fallet uppemot en halv miljon kronor) och redan vid prövotillfället kunna uppvisa medel för sitt uppehälle under hela studietiden (ca 80 000 per studieår). Dessutom får inte studenten ta hjälp av sina föräldrar eller andra anhöriga. Studenten riskerar avslag om han eller hon delar konto med en förälder eller om pengarna förts till kontot för nära i tiden före prövningen.
Migrationsverket, via presschef Per Ek, anser att det är de lagstadgade kraven, som riksdagen har ställt för beviljande av uppehållstillstånd, och inte myndighetens tolkning som är orsaken till utvisningarna av dessa studenter.
Min fråga till statsrådet Heléne Fritzon är:
Kommer statsrådet vidta några initiativ för att göra en snabb översyn av gällande regelverk?
Svar på skriftlig fråga 2017/18:706 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)
Ju2018/00836/POL
Justitiedepartementet
Migrationsministern och biträdande justitieministern
Till riksdagen
Svar på fråga 2017/18:706 av Boriana Åberg (M)
Utvisning av studenter
Boriana Åberg har frågat mig huruvida jag tänker vidta några initiativ för att göra en snabb översyn av gällande regelverk för uppehållstillstånd för studier.
Internationella studenter är viktiga kunskapsbärare som bidrar till samhällsutvecklingen och det är angeläget att det finns goda förutsättningar för att attrahera dem till Sverige. Det är viktigt att onödiga hinder för universitets och högskolors internationalisering undanröjs. Regeringen har bl.a. tillsatt en utredning som just nu ser över hur internationaliseringen av universitet och högskolor kan öka.
Beträffande reglerna i utlänningslagstiftningen om uppehållstillstånd för högskolestudier och försörjningskrav bygger dessa på EU-direktiv på området. I både 2004 års studentdirektiv och i det nya student- och forskardirektivet, som antogs 2016, ställs krav på att sökanden kan visa att han eller hon har tillräckliga medel för att bekosta sitt uppehälle och sin återresa.
Medlemsstaterna måste alltså ställa krav på försörjningsförmåga vid ansökan om uppehållstillstånd för högskolestudier och det finns inget utrymme för att ta bort detta krav. Regeringen är dock öppen för att se över hur reglerna kring försörjningskravet och uppehållstillståndens längd ska vara utformade.
Inom Regeringskansliet pågår för närvarande arbetet med att genomföra det nya student- och forskardirektivet i svensk rätt. I detta arbete kommer ovan nämnda frågeställningar att behandlas.
Stockholm den 14 februari 2018
Heléne Fritzon
Intressenter
Frågeställare
Besvarad av
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.