Utvisning av konvertiter

Skriftlig fråga 2012/13:369 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-03-08
Anmäld
2013-03-08
Besvarad
2013-03-13
Svar anmält
2013-03-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 8 mars

Fråga

2012/13:369 Utvisning av konvertiter

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Sverige har en generös flyktingpolitik som bland annat innebär att människor på flykt kan söka asyl. Uppfyller man kriterierna för skyddsbehov enligt lagstiftningen får man permanent eller tillfälligt uppehållstillstånd, beroende på vilket konfliktområde det gäller eller vilka skäl man åberopar som asylskäl. Det finns fall där Migrationsverket beviljat uppehållstillstånd för personer som på grund av sin sexuella läggning riskerar straff och förföljelse om de utvisas, och det finns andra fall där människor på flykt på grund av sin religionstillhörighet inte kan återvända till sina länder. De kristna är en sådan utsatt grupp, oavsett om de flytt från Syrien eller från Irak.

Migrationsverket måste alltid göra en bedömning där detta beaktas. Ytterligare fall som är aktuella är personer i Sverige som flytt ett land som Iran på grund av att de aktivt motsatt sig landets politik och odemokratiska lagar. I Sverige finns i dag aktuella ärenden med personer som under sin vistelse här, utöver att vara regimmotståndare, hittat en trygg tillvaro och en fristad. Personer har konverterat till kristendomen, engagerar sig i olika föreningar och församlingar och vill leva i frihet och trygghet här. Detta är ett aktuellt fall där Migrationsverket fortfarande beslutar att avvisa personer trots uppenbara risker för deras liv.

Jag vill därför fråga statsrådet Tobias Billström:

Vad avser statsrådet att göra för att underlätta för personer som konverterat att få uppehållstillstånd i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:369 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 13 mars

Svar på fråga

2012/13:369 Utvisning av konvertiter

Statsrådet Tobias Billström

Roger Haddad har frågat mig vad jag avser att göra för att underlätta för personer som konverterat att få uppehållstillstånd i Sverige.

Den som söker asyl i Sverige får sitt skyddsbehov prövat i enlighet med utlänningslagen. Bedömningarna görs alltid utifrån omständigheterna i det enskilda fallet. Det är Migrationsverket och migrationsdomstolarna som, utifrån de skäl den sökande har anfört och övrigt underlag i ärendet, avgör om det finns grund för uppehållstillstånd. Migrationsöverdomstolen är sista instans och utarbetar praxis på området. Asylsökande som befinner sig i Sverige och som bedöms vara flyktingar, alternativt skyddsbehövande eller övriga skyddsbehövande, har rätt till uppehållstillstånd.

Den nuvarande instans- och processordningen ger goda förutsättningar för en rättssäker prövning och svarar mot höga krav på rättssäkerhet. Regeringen har ingen roll i den process som omfattar prövningar av asylansökningar. Det innebär att jag inte får ingripa i eller påverka ansvariga myndigheter eller domstolar i deras handläggning av enskilda ärenden.

I regleringsbrevet för 2012 gav regeringen Migrationsverket i uppdrag att redovisa hur myndighetens arbete fortskridit med att vidareutveckla kompetensen rörande religiös tillhörighet. Uppdraget omfattade också en beskrivning av behovet av ytterligare åtgärder för att säkerställa att relevant information finns tillgänglig om situationen för religiösa minoriteter och konvertiter. Migrationsverket har publicerat rättsliga ställningstaganden angående religion som asylskäl inklusive konvertering. De rättsliga ställningstagandena bygger på Migrationsöverdomstolens praxis. Som hos alla myndigheter pågår ett kontinuerligt utvecklings- och kvalitetssäkringsarbete hos Migrationsverket.

Jag finner inte, mot bakgrund av ovanstående, behov av att vidta någon åtgärd med anledning av Roger Haddads fråga, men fortsätter att följa frågan om religiös tillhörighet som grund för asyl.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.