Utvisning av invandrare med jobb

Skriftlig fråga 2015/16:222 av Fredrik Schulte (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-11-04
Överlämnad
2015-11-04
Anmäld
2015-11-05
Svarsdatum
2015-11-11
Sista svarsdatum
2015-11-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I medierna har man återkommande genom åren fått läsa om fall där invandrare utvisas trots att de arbetar och/eller bedriver näringsverksamhet. Att så var fallet innan Sverige fick ett tillåtande regelverk för arbetskraftsinvandring säger sig självt. Att det likaså tagit tid att anpassa och utveckla samma system är också naturligt. Däremot är det orimligt att Sverige återkommande inte förmår skapa ett tydligt och transparent system som belönar den som arbetar och gör rätt för sig. Även om regelverket i sin helhet fungerar väl är det uppenbart att det finns många som faller mellan stolarna.

 

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vad han avser att göra för att människor som arbetar och gör rätt för sig inte utvisas från Sverige.

Svar på skriftlig fråga 2015/16:222 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/08353/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:222 av Fredrik Schulte (M) Utvisning av invandrare med jobb

Fredrik Schulte har frågat mig vad jag avser att göra för att människor som arbetar och gör rätt för sig inte utvisas från Sverige.

Huvudregeln är att uppehålls- och arbetstillstånd ska ha sökts och beviljats innan en person reser in i Sverige. Med de regler om arbetskraftsinvandring som trädde i kraft 2008 infördes ett undantag från denna huvudregel som innebär att personer som har fått avslag på sin asylansökan under vissa förutsättningar kan beviljas arbetstillstånd utan att först behöva lämna landet, så kallat spårbyte. Den 1 juli 2014 trädde lagändringar i kraft som ytterligare förenklar spårbyte.

Möjligheten till spårbyte infördes eftersom det inte ansågs skäligt att kräva att en person som har arbetat under sin tid som asylsökande och därmed etablerat sig på arbetsmarknaden och dessutom uppfyller kraven för att beviljas ett arbetstillstånd ska behöva lämna Sverige för att göra en ansökan från utlandet. Det är samtidigt viktigt att inte skapa en ordning som leder till att asylsystemet utnyttjas av personer som vill resa in i Sverige för att få tillträde till arbetsmarknaden. Det kan leda till längre handläggningstider i asylprocessen och riskerar att urholka systemet. Asylprocessen ska också ha en tydlig början och ett tydligt slut och beslut som fått laga kraft ska respekteras. För spårbyte krävs bland annat att ansökan ges in till Migrationsverket senast två veckor efter att beslutet att avslå asylansökan fått laga kraft. Att tidsgränsen bestämts till två veckor är kopplat till skyldigheten att lämna landet inom en viss tid efter att ett beslut om avvisning eller utvisning har fått laga kraft. De krav som ställs för spårbyte utgör på så sätt en avvägning mellan olika intressen.

Jag vill avslutningsvis poängtera att den som har fått avslag på sin asylansökan, men inte uppfyller kraven för spårbyte, naturligtvis har möjlighet att ansöka om arbetstillstånd från sitt hemland.

Regeringen har för närvarande inga planer på att ändra regelverket i fråga.

Stockholm den 10 november 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.