Utvisning av hbt-flyktingar

Skriftlig fråga 2016/17:782 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-02-01
Överlämnad
2017-02-02
Anmäld
2017-02-03
Svarsdatum
2017-02-08
Sista svarsdatum
2017-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Franco, en ung homosexuell asylsökande man från Nigeria, är på väg att utvisas från Sverige eftersom Migrationsverket och migrationsdomstolarna ansåg att han inte kunde bevisa att han är homosexuell. Detta är inte ett enskilt fall. Många hbt-personer behandlas på samma sätt av svenska myndigheter. Bland annat qx.se har rapporterat om ärendet (https://www.qx.se/samhalle/137219/saldes-som-slav-pojkvannen-mordades-nu-utvisas-han/).

I RFSL:s rapport från 2012 om asylprövning av hbt-flyktingar framkom att asyl beviljas i Sverige om den sexuella läggningen manifesteras i tillräcklig utsträckning för att förföljelserisk skulle anses föreligga. En person som till exempel dolt sin sexualitet både i hemlandet och i Sverige anses därmed inte riskera förföljelse för sin sexuella läggning så länge hen fortsätter att dölja den.

Liberalerna anser att hbt-personer inte ska förnekas asyl för att de tvingas stanna i garderoben, särskilt när själva anledningen till att de inte kommit ut i hemlandet är på grund av landets förtryckande sociala och rättsliga normer. Därför behöver rättstillämpningen utvärderas vad gäller hbt-flyktingars möjlighet att beviljas asyl i Sverige.

Förföljelse eller välgrundad fruktan för förföljelse på grund av sexuell läggning, kön eller könsuttryck är enligt gällande lag skäl för asyl och den som förföljs kan beviljas flyktingstatus. Jag anser att asylhanteringen av hbt-personers ärenden är bristfällig i Sverige. Den unge mannen Francos utvisning måste stoppas och Migrationsverket behöver ändra sitt sätt att bedöma hbt-asylsökandes ärenden.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

Är ministern beredd att vidta generella åtgärder för att interimistiskt stoppa utvisningarna där hbt-personer inte anses ha manifesterat sin läggning i tillräcklig utsträckning och tillsätta en utvärdering som inte leds av Migrationsverket om hur rättstillämpningen ser ut i praktiken avseende asylsökande hbt-personer, och om så krävs ta initiativ till en förändring av lagstiftningen?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:782 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/01052/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:782 av Robert Hannah (L) Utvisning av hbt-flyktingar

Robert Hannah har frågat mig om jag är beredd att vidta generella åtgärder för att interimistiskt stoppa utvisningarna där hbt-personer inte anses ha manifesterat sin läggning i tillräcklig utsträckning och tillsätta en utvärdering som inte leds av Migrationsverket om hur rätts-tillämpningen ser ut i praktiken avseende asylsökande hbt-personer, och om så krävs ta initiativ till en förändring av lagstiftningen. Frågan har ställts mot bakgrund av ett enskilt ärende.

Jag är, som Robert Hannah känner till, förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall eller på ett sätt som skulle uppfattas som att jag försöker påverka handläggning och beslut i enskilda ärenden. Det framgår av

12 kap. 2 § regeringsformen att ingen myndighet får bestämma hur en förvaltningsmyndighet, i detta fall Migrationsverket, i ett särskilt fall ska besluta i ett ärende som rör myndighetsutövning mot en enskild eller en kommun eller som rör tillämpningen av lag. Mot denna bakgrund kommer jag inte att vidta åtgärder för att stoppa utvisningar.

Bedömningarna av asylskäl görs alltid utifrån de individuella förut-sättningarna. Det är Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att på de skäl som anförts och det underlag som presenterats i ett ärende eller ett mål avgöra om det finns grund för att bevilja sökanden uppehållstillstånd. Om uppehållstillstånd inte beviljas ska avvisning eller utvisning ske. Varje avvisning och utvisning ska således föregås av en noggrann prövning i enlighet med utlänningslagen eller lagen om tillfälliga begränsningar i möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige. Hinder mot verkställighet av lagakraftvunna beslut om avvisning eller utvisning i enskilda ärenden prövas av Migrationsverket som också kan besluta att verkställigheten ska avbrytas i avvaktan på prövningen. Den nuvarande instans- och processordningen, med möjlighet till över-prövning i migrationsdomstol, svarar mot höga krav på rättssäkerhet.

Migrationsverkets beslutsfattande ska vara förutsebart och enhetligt samt hålla hög rättslig kvalitet. Myndigheten befinner sig i en situation där ett mycket stort antal asylärenden ska avgöras snabbt. Ärendena måste samtidigt utredas och avgöras med hög rättssäkerhet. Rättssäkerheten får aldrig åsidosättas.

De beslut som Migrationsverket fattar har bokstavligen en livsavgörande betydelse för asylsökande. Hbtq-personer tillhör de särskilt utsatta. Regeringen har tidigare begärt att Migrationsverket lämnar redovisningar om den rättsliga kvaliteten i beslutsfattandet och särskilt hur rättslig kvalitet säkerställs i asylärenden där sexuell läggning och könsidentitet åberopats.

Det pågår ambitiösa kvalitetsuppföljningar inom Migrationsverket och jag följer noggrant hur myndigheten omhändertar resultaten. Jag ser i nuläget inga behov av att ändra lagstiftningen men jag är angelägen om att Migrationsverket fortsätter sitt arbete med att säkerställa en hög rättssäkerhet.

Det är viktigt för regeringen att fortsätta och förstärka arbetet med hbtq-personers rättigheter som en del av arbetet med de mänskliga rättigheterna.

Stockholm den 8 februari 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.