Till innehåll på sidan

Utvidgande av statens klimatkompensation av transporter

Skriftlig fråga 2009/10:87 av Bolund, Per (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-10-14
Anmäld
2009-10-14
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-10-28
Svar anmält
2009-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 oktober

Fråga

2009/10:87 Utvidgande av statens klimatkompensation av transporter

av Per Bolund (mp)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

Sveriges ordförandeskap i EU innebär kraftigt ökat transportarbete för regeringen och Regeringskansliet. I en särskild upphandling har ett hyrbilsföretag med hög andel miljöbilar utsetts att stå för personbilarna under ordförandeskapet. Transporterna klimatkompenseras fullt ut, med utsläppsminskande projekt som är certifierade under Kyotoprotokollet och rekommenderade av Energimyndigheten, samt enligt Gold Standard som bland annat Världsnaturfonden och Greenpeace International står bakom. Regeringen har också beslutat att samåkning ska ske i största möjliga utsträckning.

Huvuddelen av det statliga transportarbetet, under EU-ordförandeskapet men även vid andra tider, utförs dock inte av till regeringen kopplade fordon utan av de statliga myndigheterna och bolagen. Myndigheterna har ålagts att enbart köpa och leasa fordon som uppfyller den statliga miljöbilsdefinitionen, samt att använda miljötaxi. För de statliga bolagen saknas ett sådant åläggande. Varken statliga myndigheter eller bolag har i nuläget något uppdrag att öka samåkningen eller att kompensera för de utsläpp som personbilstransporterna trots allt ger upphov till.

Jag vill med anledning av detta fråga miljöministern:

Avser ministern att verka för att statliga myndigheter och bolag ges i uppdrag att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som deras personbilstransporter ger upphov till?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:87 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

den 28 oktober

Svar på fråga

2009/10:87 Utvidgande av statens klimatkompensation av transporter

Miljöminister Andreas Carlgren

Per Bolund har frågat mig om jag avser att verka för att statliga myndigheter och bolag ges i uppdrag att kompensera för de klimatpåverkande utsläpp som deras personbilstransporter ger upphov till.

Myndigheternas och bolagens verksamheter omfattas av styrmedel såsom koldioxidskatt och EU:s system för utsläppshandel.

Därutöver ställer regeringen krav på att alla myndigheter ska ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i verksamheten. Regeringen har tidigare i år beslutat om en förordning om miljöledning i statliga myndigheter. Den tydliggör bland annat att myndigheterna ska miljöanpassa sina upphandlingar, samt så långt möjligt använda energieffektiv informationsteknik, och utifrån detta även utarbeta en mötes- och resepolicy.

Inom ramen för sitt miljöledningssystem ska myndigheterna även följa upp och redovisa effekterna av sitt miljöarbete. Redovisningen omfattar kvantitativa indikatorer för bland annat utsläpp av koldioxid från tjänsteresor.

Förutom detta har myndigheterna ålagts att från och med den 1 februari i år endast köpa och leasa miljöfordon som uppfyller högt ställda trafiksäkerhetskrav. När myndigheterna handlar taxiresor eller hyrbilar är det också miljöfordon som gäller. Genom det statliga ramavtalet för taxiresor styrs varje taxiresa i mån av tillgång till en miljöbil. Samtliga taxiresor bokade genom det statliga ramavtalet klimatkompenseras dessutom genom leverantörens försorg. Det statliga ramavtalet är öppet för samtliga statliga myndigheter.

Regeringens styrning av de statligt ägda företagen skiljer sig från styrningen av myndigheterna. Regeringen fastställer de övergripande målen för företagens verksamhet, nominerar och utser styrelser. Företagen ska vara föredömen och ligga i framkant i arbetet med frågor som rör miljöansvar, där företagens klimatpåverkan också ingår.

Enligt statens ägarpolicy ankommer det på styrelsen att ta ansvar för företagets miljöarbete. Det åligger därför företagens styrelse och ledning att besluta om hur de avser att hantera dessa frågor operativt, exempelvis klimatkompensation av transporter.

Företagens arbete följs upp genom att de ålagts att presentera en hållbarhetsredovisning enligt riktlinjer från Global Reporting Initiative.

Regeringen verkar således för att reellt minska de klimatpåverkande utsläppen, dels med generella styrmedel, dels också med krav på integrering av miljöhänsyn i verksamheten genom miljöledning och statens ägarpolicy. Myndigheterna och företagen väljer utifrån detta att arbeta på det sätt som är mest lämpat för den enskilda organisationen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.