Utvidgad smittbärarpenning

Skriftlig fråga 2019/20:1117 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-03-24
Överlämnad
2020-03-25
Anmäld
2020-03-26
Svarsdatum
2020-04-01
Sista svarsdatum
2020-04-01
Besvarad
2020-04-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Nyligen föreslog Moderaterna en utvidgad smittbärarpenning. Syftet med förslaget är att förhindra och bromsa spridningen av coronaviruset. Ett sätt att göra detta är att ha mer flexibla regler gällande dem som har smittats eller som riskerar att smittas av coronaviruset, bland de sistnämnda dem som befinner sig i särskilt utsatta riskgrupper.

Regeringen har nyligen fattat beslut om att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg efter sju dagars sjukdom. Det som gäller nu är i stället att det krävs läkarintyg efter 14 dagars sjukdom. Det är ett klokt beslut. När det gäller smittbärarpenning har inga motsvarande beslut fattats. Det krävs, enligt Försäkringskassan, fortsatt ett läkarintyg för att kunna ha rätt till smittbärarpenning.

Moderaterna föreslår att det ska tas fram mer flexibla tillfälliga regler gällande vem, när och hur man kan få smittbärarpenning. Under coronavirusets framfart är det uppenbart att riskgrupper, till exempel cancerpatienter med nedsatt immunförsvar och människor med lungsjukdomar såsom lungemfysem och KOL, behöver ekonomisk trygghet för att kunna stanna hemma så länge de behöver. Dagens socialförsäkringssystem fångar inte upp denna problematik.

Moderaterna föreslår att kretsen av personer som kan erhålla smittbärarpenning tillfälligt utvidgas. Detta till exempel genom att i socialförsäkringsbalkens kap. 46 tillförs en ny paragraf 5 som uttrycker att smittbärarersättning även kan ges till dem som exempelvis lider av nedsatt immunförsvar till följd av sjukdomsbehandling eller svåra lungsjukdomar och därmed tillhör riskgrupper som drabbas oerhört hårt om de smittas av en pandemi såsom covid-19.

De senaste dagarna har ledande företrädare för flera av riksdagens partier uttryckt stöd för Moderaternas förslag om utvidgad smittskyddspenning.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att ta initiativ till att införa en utvidgad smittskyddspenning, i linje med förslaget från Moderaterna?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1117 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2020/02323/FS

Socialdepartementet

Socialm

inistern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:1117 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Utvidgad smittbärarpenning

Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att införa en utvidgad smittsskyddspenning, i linje med förslaget från Moderaterna.

Vissa underliggande sjukdomar kan ligga till grund för en allvarlig symtombild vid sjukdomen covid-19. Än så länge är det inte helt klarlagt vilka underliggande sjukdomar eller i vilken grad sådana sjukdomar påverkar risken för svårare insjuknande.

Hittills kan Folkhälsomyndigheten identifiera att den stora riskgruppen är personer med hög ålder som har underliggande sjukdomar. Myndigheten har kunnat konstatera att dessa är överrepresenterade bland de svåra sjukdomsfallen. Men det finns också yngre personer i riskgrupper. Många av dem förvärvsarbetar och saknar möjlighet att jobba hemifrån.

I Regeringskansliet pågår ett arbete för att se över denna fråga. Arbetet är behäftat med flera utmaningar, bland annat just eftersom riskgruppen inte är helt definierad. I dagsläget utesluter regeringen emellertid inga åtgärder.

Stockholm den 1 april 2020

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.