Till innehåll på sidan

Utvecklingsarbete i Gävle efter besked om Ericssons nedläggning

Skriftlig fråga 2009/10:361 av Andersson, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-16
Anmäld
2009-12-16
Besvarad
2009-12-28
Besvarad
2009-12-30
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 december

Fråga

2009/10:361 Utvecklingsarbete i Gävle efter besked om Ericssons nedläggning

av Ulla Andersson (v)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Gävle behöver nu en kraftsamling för ett brett utvecklingsarbete efter det tunga beskedet om Ericssons nedläggning. Där har självklart regeringen ett stort ansvar och är en viktig aktör.

I regionen och kommunen pågår redan ett arbete där alla aktörer samlats för att se vad var och en kan göra och vad som kan göras tillsammans, men också för att kartlägga vad som i övrigt behöver göras.

Under lång tid har arbetet pågått med att skapa nya arbetstillfällen, nya näringar och att utveckla gamla. Satsningar på utbildningar är också återkommande. Trots det är arbetslösheten alltför hög i såväl kommunen som länet. Basindustrin är och har varit en viktig arbetsgivare i regionen och kommer så att vara även i framtiden, trots Ericssons besked. Omställningen till nya jobb behöver påskyndas.

Min fråga till statsrådet är följande:

Kan Gävle räkna med att statsrådet verkar för att regeringen kommer att bidra till att de förslag som de olika aktörerna tar fram gällande till exempel arbetsmarknadsutbildningar, komvux och övrig utbildning förverkligas?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:361 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 28 december

Svar på fråga

2009/10:361 Utvecklingsarbete i Gävle efter besked om Ericssons nedläggning

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ulla Andersson har frågat mig om Gävle kan räkna med att jag verkar för att regeringen kommer att bidra till att de förslag som de olika aktörerna i regionen och kommunen tar fram gällande till exempel arbetsmarknadsutbildning, komvux och övrig utbildning förverkligas.

Ulla Andersson redogör samtidigt för det arbete som redan inletts i kommunen – ett arbete där alla aktörer samlats för att se vad var och en kan göra och vad som kan göras tillsammans.

Låt mig inleda mitt svar med att konstatera att det är positivt att det viktigaste arbetet som behöver göras i Gävle efter nedläggningsbeskedet, nämligen att samla alla aktörer för att gemensamt enas kring vägen framåt, redan har startats. Erfarenheten visar att det lokala och regionala engagemanget kan vara av avgörande betydelse för utvecklingsarbetet efter nedläggningar och företagskriser som slagit hårt mot enskilda orter.

Jag stöder självklart det arbete som nu påbörjats för att underlätta omställningen som måste ske efter att en av kommunens större arbetsgivare beslutat om nedläggning. Regeringen har gett Arbetsförmedlingen ansvar för genomförandet av insatser, såsom arbetsmarknadsutbildning, inom existerande regelverk och myndigheten har därmed också ansvar för fördelning av resurser mellan områden liksom mellan insatser. Även vid insatser inom det offentliga utbildningsväsendet där Utbildningsdepartementet är ansvarigt beaktas arbetsmarknadssituationen vid beslut om dimensionering av utbildningar. När Myndigheten för yrkeshögskolan och Statens skolverk fattar sina beslut och tilldelar utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan eller kommuner yrkesvuxplatser så är en av de viktigaste faktorerna arbetsmarknadsläget i regionen eller kommunen.

Slutligen vill jag poängtera att regeringens insatser på arbetsmarknaden syftar till att underlätta för alla som är eller riskerar att bli arbetslösa oavsett var i Sverige de bor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.