Utvecklingen i Burma

Skriftlig fråga 2007/08:22 av Thorell, Olle (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-27
Anmäld
2007-09-27
Besvarad
2007-10-03
Svar anmält
2007-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 september

Fråga

2007/08:22 Utvecklingen i Burma

av Olle Thorell (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Utvecklingen i Burma den senaste tiden ger skäl till stark oro. Socialdemokraterna har sedan många år varit aktiva i att stödja den burmesiska oppositionen, bland annat genom att Palmecentret på olika sätt har stött exilregeringen. Flera gånger har den samlats till överläggningar i Sverige. Palmecentret har under lång tid stött radiostationen Democratic Voice of Burma som dagligen sänder till Burma på burmesiska men även på några minoritetsspråk.

Förtrycket mot befolkningen i Burma är omfattande och brott mot grundläggande mänskliga rättigheter är väl dokumenterade. Press- och yttrandefrihet existerar inte, censuren är allomfattande. Ekonomin har körts allt djupare i botten under mer än 40 års vanstyre. Tvångsarbete, som omfattar ca 800 000 burmeser, är vanligt förekommande. Minderåriga har dessutom tvångsrekryterats till kriget mot minoritetsfolken. En stor del av befolkningen lever i flyktingläger eller illegalt, främst i Thailand, men också i Indien och Bangladesh. Vid de samtal om konstitutionen som initierats av regimen har motparten inte getts möjligheter att påverka de utformade texterna. Fredliga demonstrationer, ledda av munkar och nunnor, har vuxit i styrka och spridits över landet. Från att ha varit protester mot stigande bränslekostnader har nu krav på politiska reformer blivit huvudsaken. Militärjuntan har i alltmer hotfulla ordalag varnat demonstranterna för vad som kan komma att hända ifall demonstrationerna inte upphör. Risken för ett våldsamt ingripande av regimen verkar överhängande.

Jag undrar vilka initiativ utrikesministern avser att ta för att sätta press på den burmesiska regimen, så att den inleder en dialog med såväl den politiska opposition som minoritetsgrupperna.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:22 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 3 oktober

Svar på fråga

2007/08:22 Utvecklingen i Burma

Utrikesminister Carl Bildt

Olle Thorell har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att sätta press på den burmesiska regimen, så att den inleder en dialog med såväl den politiska oppositionen som med minoritetsgrupperna.

Jag har såväl tagit, som varit delaktig i ett flertal initiativ under de gångna veckorna som rör Burma. När militärregimen slog ned de fredliga demonstrationerna i landet med våld, lät de internationella reaktionerna inte vänta på sig. En lång rad länder och grupper av länder – däribland Sverige, EU och FN – har uttalat sig kraftfullt mot regimens övervåld och grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Själv gjorde jag ett första uttalande den 24 augusti. Utöver det politiska stöd som Sverige ger den burmesiska demokratirörelsen, bistår vi också det burmesiska folket med humanitär hjälp.

Vid en specialsession den 2 oktober i FN:s MR-råd, fördömdes, vilket jag starkt välkomnar, de senaste veckornas grova MR-kränkningar.

Burmas grannländer har en viktig roll att spela i ansträngningarna att få till stånd en verklig politisk dialog. Det är därför glädjande att övriga Aseanländer nu på ett mycket tydligt sätt tagit avstånd från juntans våldsutövning och manat till dialog. Det är ett stort steg framåt när det gäller att uppnå en enad front. Sverige stöder också aktivt de ansträngningar som görs, inom bland annat FN, för att förmå Kina och Indien, att på ett konstruktivt sätt engagera sig i situationen.

Samtidigt får vi konstatera att det behövs en förnyelse av den internationella politik som hittills förts utan resultat. Påtryckningarna har inte räckt för att vända utvecklingen i Burma. Regeringen kommer att noga beakta utvärderingen av FN-sändebudet Ibrahim Gambaris möten i Burma inför kommande diskussioner om EU:s samlade agerande gentemot Burma.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.