Utvecklingen framåt i Afghanistan

Skriftlig fråga 2023/24:431 av Ola Möller (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-12-20
Överlämnad
2023-12-21
Besvarad
2024-01-04
Sista svarsdatum
2024-01-04
Svarsdatum
2024-01-04
Anmäld
2024-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Forssell (M)

 

Sveriges engagemang i Afghanistan sträcker sig flera decennier bakåt. Stora insatser har gjorts inom ramen för biståndet, och i över tio års tid hade Sverige ett militärt engagemang i landet. De svenska insatserna har bidragit till att tusentals flickor har fått gå i skolan och att många afghaner har fått hjälp.

Efter talibanernas maktövertagande 2021 har Sverige fortsatt sitt engagemang i landet men under betydligt svårare förhållanden. Regeringens och Sverigedemokraternas nya biståndspolitik, som innebär en omläggning till mindre utvecklingsbistånd och betydligt lägre stöd, innebär att det svenska engagemanget i Afghanistan minskar och på sikt hotas.

Jag vill därför fråga statsrådet Johan Forssell:

 

Hur tänker statsrådet säkerställa att decennier av svenskt engagemang för flickors utbildning, demokrati och utveckling inte går förlorat när regeringen drar ned på biståndet och lägger om politiken?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:431 besvarad av Statsrådet Johan Forssell (M)

UD2023/ 18133 Utrikesdepartementet Bistånds- och utrikeshandelsminister n Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:431 av Ola Möller (S)
Utvecklingen framåt i Afghanistan

Ola Möller har frågat mig hur jag tänker säkerställa att decennier av svenskt engagemang för flickors utbildning, demokrati och utveckling inte går förlorade i Afghanistan.

Jag instämmer i att Sverige under lång tid har gjort stora insatser i Afghanistan, inte minst för att ge flickor och kvinnor ett bättre liv.

Talibanernas maktövertagande i augusti 2021 förändrade förutsättningarna för en positiv samhällsutveckling i Afghanistan i grunden. Samtidigt förändrades det internationella samfundets möjligheter att hjälpa det afghanska folket. Talibanregimens beslut under de senaste dryga två åren har bekräftat denna negativa utveckling inte minst vad gäller flickors och kvinnors rättigheter och möjligheter att delta i samhället på lika villkor.

Sverige har fortsatt att vara en central biståndsaktör till stöd för det afghanska folket även efter talibanernas maktövertagande. Under 2023 har Sverige bidragit med 900 miljoner kronor till Afghanistan, kanaliserade primärt genom FN, EU och civilsamhället. Omkring 40 procent av dessa medel till Afghanistan utgörs av humanitärt stöd, riktat mot de mest akuta behoven i landet för att rädda liv och lindra nöd.

Regeringen har nyligen presenterat en reformagenda som innebär en ny inriktning för biståndet. Av denna framgår att biståndet reformeras för att göra det mer relevant med fokus på långsiktighet, transparens och effektivitet. Biståndsbudgeten för innevarande mandatperiod kommer att uppgå till 56 miljarder kronor per år. Ett starkt fokus för reformagendan kommer att vara stärkt humanitärt stöd och särskild vikt kommer att läggas vid kvinnors och flickors utsatthet i konfliktsituationer. Svenskt bistånd ska vara en tydlig kraft för jämställdhet med särskilt fokus på att stärka kvinnors och flickors fri- och rättigheter, egenmakt och möjligheter.

Regeringen vill fortsätta att lindra nöden för Afghanistans befolkning. Jag vill betona att Sverige inte medverkar i några aktiviteter som legitimerar talibanernas styre. Vi förmedlar inte heller bistånd som diskriminerar flickor och kvinnor. Vårt stöd utgår helt och fullt ifrån utsatta människors humanitära behov och strävan att människor, inte minst kvinnorna och de många barnen i landet, ska kunna leva ett värdigt liv.

Förutsättningarna för Sverige att bedriva bistånd i Afghanistan har kontinuerligt försämrats. Det beror bland annat på att talibanregimen i juli 2023, till följd av koranbränningarna i Sverige, förbjöd alla svenska aktiviteter i landet. Detta har medfört stora problem att leverera svenskt bistånd till den starkt behövande afghanska befolkningen. Hur detta utvecklar sig under 2024 kommer att vara avgörande för Sveriges fortsatta engagemang i Afghanistan under en överskådlig tid.

Stockholm den 4 januari 2024

Johan Forssell

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.