Till innehåll på sidan

Utvecklingen av det nationella elsystemet

Skriftlig fråga 2021/22:489 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-06
Överlämnad
2021-12-07
Anmäld
2021-12-08
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Kittelfjäll, en destination inom besöksnäringen, kan inte få snabbladdare för att elnätet inte klarar av det. Detta är ett exempel på hur det svenska näringslivet drabbas av ett instabilt och otillräckligt elnät. Lösningar för att möta utvecklingen på konsumentsidan med elbilar i ett samhälle som ställer om är otillräckligt.

Besöksnäringen ska enligt regeringens egen utsaga växa på ett hållbart sätt som ska skapa nya jobb och bidra till lokal och regional utveckling.

Besöksnäringen är en av landets basnäringar, sas det innan pandemin, liksom att den ska gå hand i hand med industriföretag för att förstärka varandra och trygga kompetensförsörjningen. Läget i Sverige i dag är att företag och industri tävlar med varandra om att kunna få tillräcklig elförsörjning. I södra Sverige ser vi också exceptionella elkostnader. 

Med anledning av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta nationellt för att säkerställa att elsystemet utvecklas i den takt som samhället kräver för att näringslivet och människor runt om i landet ska kunna bo, leva och verka?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:489 besvarad av Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

I2021/03160 Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:489 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) Utvecklingen av det nationella elsystemet

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta nationellt för att säkerställa att elsystemet utvecklas i den takt som samhället kräver för att näringslivet och människor runt om i landet ska kunna bo, leva och verka.

Som Ann-Charlotte Hammar Johnsson framhåller är det viktigt att elsystemet utvecklas och att utbyggnaden av laddinfrastruktur sker i sådan takt att den inte blir ett hinder för elektrifieringen av transportsektorn. Regeringen vidtar ett flertal åtgärder för säkerställa att elsystemet utvecklas i den takt som samhället kräver och för att Sverige ska ha en säker, konkurrenskraftig och hållbar energiförsörjning.

Flera initiativ har tagits för att hantera frågor om bland annat flaskhalsar, tillståndsprocesser och nätinvesteringar. Regeringen arbetar med en nationell strategi för elektrifiering som tar ett helhetsgrepp om förutsättningarna inom energisektorn. Arbetet med elektrifieringsstrategin påbörjades under 2020 och är nu i sin slutfas.

Vidare planerar Affärsverket svenska kraftnät omfattande förstärkningar av nätet och närmare tredubblar sina nätinvesteringar under de kommande tre åren jämfört med föregående treårsperiod.

Regeringen har även beslutat att ge Affärsverket svenska kraftnät i uppgift att bygga ut transmissionsnätet till områden i Sveriges sjöterritorium. Det kommer väsentligt att minska de totala kostnaderna för att ansluta exempelvis havsbaserad vindkraft.

Utbyggnadstakten behöver emellertid öka och det är därför glädjande att riksdagen ställt sig bakom regeringens förslag i propositionen Moderna tillståndsprocesser för elnät (prop. 2020/21:188) som syftar till att förkorta ledtiderna och göra det lättare att bygga ut det svenska elnätet. Energimarknadsinspektionen, Affärsverket svenska kraftnät, Länsstyrelserna och Lantmäteriet arbetar samtliga för att effektivisera metoder och processer för tillstånd och prövning.

Stockholm den 15 december 2021

Khashayar Farmanbar

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.