Till innehåll på sidan

utveckling och tillväxt i Norrbottens inland

Skriftlig fråga 2004/05:359 av Klockare, Lennart (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-11-17
Anmäld
2004-11-17
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2004-11-26
Svar anmält
2004-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 november

Fråga 2004/05:359

av Lennart Klockare (s) till statsrådet Ulrica Messing om utveckling och tillväxt i Norrbottens inland

Enligt förslag till ny grundorganisation i försvaret riskerar Arvidsjaur att förlora den militära verksamheten. Om så skulle så bli fallet så har regeringen lovat att Arvidsjaur ska erhålla ersättningsjobb. På regeringens uppdrag har Karl Leifland tidigare i år, i utredningen Snö, mörker och kyla, gett sin syn på hur förutsättningarna i Norrland kan nyttjas i tillväxtsyfte. Det är en mycket bra utredning som belyser möjligheterna till utveckling och tillväxt med de naturtillgångar vi har och vilka möjligheter de ger för Norrbottens inland. Förslaget bygger på att en "testregion Norr" förverkligas. Ett helhetsgrepp kring testverksamheten skulle göra det möjligt att identifiera de samverkanseffekter som finns mellan olika testverksamheter inom bilbranschen, för tåg och annan järnvägsutrustning, rymdverksamheten vid Esrange och inte minst för den militära test- och övningsverksamhet som redan bedrivs i regionen.

Hur avser statsrådet att gå vidare med de förslag som finns i utredningen?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:359 besvarad av

den 26 november

Svar på fråga 2004/05:359 om utveckling och tillväxt i Norrbottens inland

Försvarsminister Leni Björklund

Lennart Klockare har frågat mig hur jag tänker gå vidare med de förslag som finns i betänkandet Snö, mörker och kyla (SOU 2004:77) som lämnats av Utredningen om utveckling av internationell militär test- och övningsverksamhet på svenskt territorium.

Svensk medverkan i internationell fredsfrämjande verksamhet utgör en viktig del av vår säkerhets-, utrikes-, och försvarspolitik. För att kunna delta i internationella fredsfrämjande och humanitära insatser måste Sverige ha en hög internationell samverkansförmåga. Sedan 1990 har därmed övningar med ett fredsfrämjande syfte fått en alltmer dominerande roll i Försvarsmaktens övningsverksamhet. Sveriges deltagande i internationell övningsverksamhet är av avgörande betydelse för utvecklingen av förmågan till internationell samverkan.

I regeringens proposition 2004/05:5 Vårt framtida försvar har betänkandet av Utredningen om utveckling av internationell militär test- och övningsverksamhet på svenskt territorium beaktats på flera sätt.

Grundat på förslagen i betänkandet konstaterar regeringen att en utökad internationell övningsverksamhet, också på svenskt territorium, inom ramen för den svenska säkerhetspolitiska linjen, är till gagn för svenska intressen.

Regeringen anser vidare att tjänsteexporten bedöms ha en potential för att öka genom att man utnyttjar svenska testanläggningar och övningsfält och betänkandets förslag bör därför beaktas i fortsatt exportstödsarbete.

I regleringsbrevet för Försvarsmakten avses att ge Försvarsmakten ett uppdrag där myndigheten i budgetunderlaget för 2006 ska redovisa ett antal faktorer avseende förutsättningar till internationell militär test- och övningsverksamhet på svenskt territorium. Här avses bland annat möjliga volymer av utländska förband, det stöd Försvarsmakten bedöms behöva lämna för att möjliggöra verksamheten och dess koppling till miljötillstånd.

Kopplingen mellan internationell militär test- och övningsverksamhet och den civila testverksamheten i Norrlands inland ska beredas gemensamt inom Regeringskansliet i syfte att söka tillvarata synergieffekter.

Landshövdingen vid Länsstyrelsen i Norrbottens län, Per-Ola Eriksson, har regeringens uppdrag att föreslå åtgärder för ökad konkurrenskraft, hållbar tillväxt och sysselsättning för Arvidsjaurs kommun med näromgivning. Uppdraget innefattar också att fortsatt föreslå åtgärder som kan stödja utvecklingen av test- och övningsverksamheten i området.

Regeringskansliet kommer att öka sin marknadsföring för möjligheten till internationell test- och övningsverksamhet i olika bilaterala kontakter. Det bör dock påpekas att varje enskilt fall av internationell test- och övningsverksamhet kommer att prövas bland annat utifrån legala, säkerhetspolitiska och miljömässiga hänsyn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.