utveckling av tillväxtkulturen

Skriftlig fråga 2003/04:762 av Johansson, Jörgen (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-13
Anmäld
2004-02-17
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 februari

Fråga 2003/04:762

av Jörgen Johansson (c) till statsrådet Ulrica Messing om utveckling av tillväxtkulturen

Frågan om att uppnå tillväxt är ofta en fråga om kultur. För att lyckas krävs entreprenörsanda som präglas av samarbete mellan näringsliv, politiker och tjänstemän. Alltför ofta ser vi orter som präglas av den så kallade bruksandan. Det är ofta bygder med mångårig industritradition där "bruket" alltid löst problemen för såväl bygden som för familjen. I dag är bruket borta, befolkningen arbetslös men andan finns kvar. I dessa orter präglas, alltför ofta, offentlig sektor och ansvariga för utvecklingen av ett myndighetstänkande som framstår i skarp kontrast till entreprenörsandan.

Tillväxtkulturen kräver öppenhet, samförstånd, vilja och mod. Det innebär att barriärer som är uppbyggda under decennier måste rivas. Det finns inte längre någon överhet som kommer och löser problemen. Nu krävs i stället ett ledarskap inom kommuner och regioner där bygdens utveckling och tillväxt prioriteras. För att uppnå detta krävs något av en revolution där den lokala nivån ofta behöver stöd från central nivå. Inte i form av pengar utan i form av stöd i arbetet med attitydförändringar. Detta stöd ska inte ses som ett ingrepp i det kommunala självstyret utan som ett sätt att förstärka detsamma.

Min fråga till statsrådet blir därför:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att stimulera förändringen av förstelnade attityder i arbetet med att åstadkomma tillväxt i alla bygder?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:762 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:762 om utveckling av tillväxtkulturen

Statsrådet Ulrica Messing

Jörgen Johansson har frågat mig vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att stimulera förändring av förstelnade attityder i arbetet med att åstadkomma tillväxt i alla bygder.

Jag är väl medveten om att strukturomvandling inom näringslivet medför besvärliga situationer för många människor och för många orter, framför allt i mindre industrisamhällen. Jag håller med Jörgen Johansson om att den kultur och anda som beskrivs kan utgöra ett hinder för att åstadkomma nödvändiga förändringar. Samtidigt vill jag betona att det finns otroligt mycket av initiativkraft och skaparlust, som vi mer sällan uppmärksammar, i många delar av vårt land.

Av stor betydelse för regioner och orters möjligheter att utvecklas är insatser som görs inom ramen för den generella politiken. Hit räknar jag bland annat kommunernas ekonomi, möjlighet till utbildning av hög kvalitet, universitets- och högskolesatsningarna samt goda väg-, tåg- och flygförbindelser. Det är viktigt, även för företag och tillväxten, att medborgarna kan garanteras en god kvalitet i de grundläggande välfärdstjänsterna.

Regeringen är medveten om de problem som i dag finns på många små orter i Sverige. Regeringen för därför en långsiktig och strategiskt inriktad politik för att förbättra de lokala arbetsmarknadernas situation och för att utveckla näringslivet i Sverige. Detta innebär bland annat en långtgående decentralisering av olika insatser till främst den regionala nivån. Inom ramen för bland annat arbetsmarknads-, närings- och den regionala utvecklingspolitiken har bland annat länsarbetsnämnderna och länsstyrelserna stora resurser och befogenheter för att underlätta strukturomvandlingar och verka för en hållbar tillväxt.

Erfarenheter från olika länder och regioner som varit framgångsrika i att utveckla dynamiska miljöer med utrymme för människor och företag att växa visar på behovet av ett ökat relationsbyggande i ett lokalt och regionalt sammanhang.

Processen med regionala tillväxtavtal och tillväxtprogram har visat att det finns ett stort intresse hos många olika aktörer att mobilisera gemensamma krafter för orter och regioners utveckling. Detta engagemang vill regeringen uppmuntra och stödja. Utöver dessa regionala program finns även lokala program som syftar till att långsiktigt stärka entreprenörskap och lokal näringslivsutveckling.

Regeringen bedriver även ett långsiktigt arbete för att en ny generation ska få möjlighet att utveckla de egenskaper som kännetecknar entreprenörer. Redan i dag finns ett antal projekt runtom på skolor som syftar till att främja elevers kreativitet, uppfinnar- och upptäckarglädje eller till att lära elever hur ett företag startas och drivs.

Jag vill i detta sammanhang även framhålla att förändring av attityder som syftar till att främja ett positivt klimat för initiativkraft och skaparlust är en angelägenhet som staten delar med många andra delar av samhället. Såväl enskilda kommuner som Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet bedriver ett kontinuerligt utvecklingsarbete för politiker och tjänstemän. Här ingår bland annat kompetensutveckling inom områden som ledarskap, kvalitetsledning och regional samverkan.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.