Utveckling av sociala företag

Skriftlig fråga 2007/08:304 av Svantesson, Elisabeth (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-20
Anmäld
2007-11-20
Besvarad
2007-11-28
Svar anmält
2007-11-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 november

Fråga

2007/08:304 Utveckling av sociala företag

av Elisabeth Svantesson (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

För personer som har stått långt ifrån arbetsmarknaden under många år kan en av vägarna tillbaka till arbetslivet gå genom arbete i ett socialt företag. Sociala företag och socialt entreprenörskap utvecklas just nu i stora delar av världen för att skapa arbetstillfällen och för att tillfredsställa behov som inte marknaden eller den offentliga sektorn kan tillgodose. Det är en företagsform som har många förtjänster och en stor utvecklingspotential. Utgångspunkten för sociala företag är att sätta medarbetarna och deras förutsättningar i centrum. Genom en sådan inställning riktas således insatserna mot att skapa arbete åt personer som av olika anledningar hamnat i ett långvarigt utanförskap.

Näringsdepartementet har aviserat att arbetet med att undanröja hinder för socialt företagande påbörjats och att målet är att skapa nya arbetstillfällen och öka integrationen på arbetsmarknaden. Det är bra. Emellertid är det så att för att sociala företags fulla potential ska kunna utnyttjas måste flera olika departement involveras i arbetet då frågor kring socialförsäkringssystem, användande av ESF-medel, eller sociala företags möjlighet att anställa människor med lönebidrag på olika sätt och i olika omfattning berör de sociala företagens möjligheter att utvecklas.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att flera departement ska inkluderas i utvecklingsarbetet av olika sociala företag?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:304 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:304 Utveckling av sociala företag

Näringsminister Maud Olofsson

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att fler departement ska inkluderas i utvecklingsarbetet av olika sociala företag.

En av alliansens viktigaste uppgifter är att bryta det utanförskap som präglar många människors liv. Det är av stort värde både för individen och för samhället att meningsfulla arbeten skapas för dem som vill jobba även om man har en begränsad arbetsförmåga. 

Som Elisabeth Svantesson redovisar i sin fråga kan arbete i sociala företag vara en av vägarna tillbaka i arbetslivet för personer som har stått långt ifrån arbetsmarknaden under många år. Elisabeth Svantesson understryker också vikten av att flera departement involveras i arbetet med utveckling av sociala företag.

Jag delar helt Elisabeth Svantessons synpunkter och kan därför redovisa att vi arbetar brett med frågan i regeringen där alla berörda departement är involverade i arbetet. Som ett led i detta arbete beslutade regeringen i förra veckan att uppdra åt Verket för Näringslivsutveckling (Nutek) att i samråd med Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams), Försäkringskassan och Socialstyrelsen utarbeta ett tvärsektoriellt program med förslag på insatser som stimulerar till att fler sociala företag startar och växer.

Målet med programmet är att skapa förutsättningar för att fler sociala företag kan startas och växa samt ge möjlighet för fler personer att få arbete i sociala företag. De blir därmed delaktiga i arbetslivet och få ökade möjligheter att försörja sig själva på den reguljära arbetsmarknaden.

Programmet ska bidra till att skapa nya arbetstillfällen, öka integrationen på arbetsmarknaden, öka arbetskraftsutbudet och öka den ekonomiska tillväxten. Av programmet ska framgå vilka hinder som finns för olika grupper att delta i arbetslivet genom arbete i sociala företag, samt vad som bör göras för att undanröja dessa hinder. Förslaget ska lämnas till Regeringskansliet (Näringsdepartementet) senast den 15 maj 2008.

Jag vill också nämna att regeringen den 6 september 2007 beslutade om dialog om relationer mellan staten och den ideella sektorn (IJ 2007/2439/D) där ett av motiven är att finna vägar för att människor genom arbete i sociala företag tar sig från utanförskap till egenmakt och därmed ett självständigt liv. Arbetet leds av en arbetsgrupp med representanter från Integrations- och jämställdhetsdepartementet, Social‑, Närings-, och Finansdepartementet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.