Till innehåll på sidan

Utvärdering av miljöpåverkan efter Natoövningarna i norra Sverige

Skriftlig fråga 2009/10:982 av Selin Lindgren, Eva (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-08-11
Besvarad
2010-08-25
Svar anmält
2010-10-04
Anmäld
2010-10-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 augusti

Fråga

2009/10:982 Utvärdering av miljöpåverkan efter Natoövningarna i norra Sverige

av Eva Selin Lindgren (c)

till försvarsminister Sten Tolgfors (m)

De stora övningarna i norra Sverige har väckt uppmärksamhet på flera håll. Frågorna har bland annat handlat om huruvida övningen påverkat natur och miljö inklusive renskötseln och den känsliga miljön i fjällvärlden. Utöver detta finns säkerhetspolitiska frågor kopplat till om övningen innebär ett svenskt närmande till Nato. För normal fjällvandring gäller att man ska visa särskild omsorg om naturen eftersom den anses vara mycket ömtålig för yttre påverkan och för att den rymmer viktiga delar av vår biologiska mångfald. FN har utlyst 2010 till det internationella året för biologisk mångfald, och på flera håll pågår förhandlingar för att stärka genomförandet av internationella avtal inom värnet av biologisk mångfald och värderingen av ekosystemtjänster. Eftersom regeringen under mandatperioden uttalat behovet av att utveckla Sverige mot ett hållbart samhälle är det angeläget att hållbarhetsperspektivet också präglar försvarsmaktens verksamhet. Försvaret har under senare år deklarerat ett stigande intresse för att medverka till att uppnå Sveriges nationella miljökvalitetsmål. Exempel på områden som berörs av utfallet av de aktuella Natoövningarna är i första hand målen om storslagen fjällmiljö, ett rikt växt- och djurliv och giftfri miljö. Det är därför angeläget att effekterna av Natoövningarna i Norrbotten utvärderas av oberoende forskare och observatörer och diskuteras med de boende i de berörda områdena.

Avser försvarsministern att initiera en kvalificerad utvärdering av oberoende forskare rörande Natoövningarnas effekter på natur och miljö i Norrbotten som även delges allmänheten?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:982 besvarad av Försvarsminister Sten Tolgfors

den 25 augusti

Svar på fråga

2009/10:982 Utvärdering av miljöpåverkan efter Natoövningarna i norra Sverige

Försvarsminister Sten Tolgfors

Eva Selin Lindgren har frågat mig om jag avser att initiera en kvalificerad utvärdering av oberoende forskare rörande Natoövningarnas effekter på natur och miljö i Norrbotten som även delges allmänheten.

Regeringen gav den 14 april 2010 Försvarets materielverk tillstånd att få genomföra skjutövningar för amerikanska flygvapnet på provplats Vidsel under 2010. Vidare medgav regeringen att Försvarsmakten genomför samövning med flygförband från USA under 2010.

Dagens hot mot fred och säkerhet avvärjs bäst i gemenskap och samverkan med andra länder och organisationer. Effektivt multilateralt samarbete är därför ett grundelement i svensk säkerhetspolitik. Ett fortsatt deltagande i den utbildnings- och övningsverksamhet som sker inom ramen för EU, Nato eller genom andra bi- och multilaterala verksamheter är av vikt.

Det finns mycket goda förutsättningar för internationella flygövningar i norra Sverige, bland annat till följd av de stora övningsområdena där. Sverige har också varit värd för ett flertal stora flygövningar. I norra Sverige genomförs därför sedan länge en rad olika övningar, såväl nationella som i samverkan med andra länder.

Flygverksamheten och skjutningarna för amerikanska flygvapnet genomförs inom ramen för svensk lagstiftning och de verksamhetstillstånd och miljötillstånd som Försvarets materielverk respektive Försvarsmakten har. Vid miljöprövningen av övnings- och skjutfält i Norrland vägs in frågor om bland annat rennäringen, den biologiska mångfalden och friluftslivet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.