Utvärdering av barnkonventionen

Skriftlig fråga 2008/09:479 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-01-14
Anmäld
2009-01-15
Besvarad
2009-01-21
Svar anmält
2009-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 januari

Fråga

2008/09:479 Utvärdering av barnkonventionen

av Ronny Olander (s)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

År 1990 ratificerade Sverige FN:s konvention om barnets rättigheter, den så kallade barnkonventionen. Barnkonventionens införande och genomförande i Sverige kräver en lång rad åtgärder när det gäller att förbättra barns rättigheter i vårt land – alltifrån att bekämpa våld mot barn, inklusive hedersvåld, och att ge ett ökat stöd till utsatta barn, till att ge bättre stöd till föräldrar genom nya familjecentraler och ungdomsmottagningar och att främja barns och ungdomars psykiska hälsa.

Det krävs en djuplodande och sammanhållen utvärdering av effekterna av att Sverige 1990 ratificerade och, därmed, införde FN:s barnkonvention, sett till barnets bästa i främsta rummet. Upplever barn under 18 år i Sverige att det verkligen blivit bättre sedan barnkonventionen infördes? Har utvecklingen värderats beträffande skillnader i behandling mellan pojkar och flickor?

Mot denna bakgrund vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta i syfte att ta initiativ till en sammanhållen och granskande utvärdering av effekterna av att Sverige ratificerat och infört FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:479 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 21 januari

Svar på fråga

2008/09:479 Utvärdering av barnkonventionen

Socialminister Göran Hägglund

Ronny Olander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta i syfte att ta initiativ till en sammanhållen och granskande utvärdering av effekterna av att Sverige ratificerat och infört FN:s konvention om barnets rättigheter, barnkonventionen.

Efter nästan 20 år med barnkonventionen kan vi konstatera att, generellt sett, barn i Sverige har i dag ett mycket bra liv. Barnombudsmannens undersökningar visar att våra barn är mycket nöjda med sina liv, med sina familjer, skolan och kompisarna. Även internationella studier och jämförelser som gjorts av kompetenta aktörer, exempelvis Unicef, bekräftar denna bild och placerar Sverige bland de allra främsta länder när det gäller barns livsvillkor.

Vi lyckas dock inte alltid. Det finns fortfarande barn som behöver ökad uppmärksamhet och resurser för att deras rättigheter på bästa sätt ska tillgodoses. Det är därför viktigt att åtgärderna som är ägnade att förverkliga barnkonventionen följs upp och utvärderas. Barnombudsmannen är en av de viktigaste aktörerna för det uppdraget.

Regeringen har i sin skrivelse till riksdagen, Barnpolitiken – en politik för barnets rättigheter (2007/08:111), aviserat en tydlig satsning på att förbättra Barnombudsmannens möjligheter att följa upp och utvärdera tillämpningen av konventionen. I regleringsbrevet för budgetåret 2009 har barnombudsmannen fått i uppdrag att ta fram förslag till hur det strategiska arbetet ska följas upp utifrån regeringens skrivelse. Barnombudsmannen ska enligt samma regleringsbrev lämna en rapport till Socialdepartementet innefattande redovisningen av myndighetens avsikter att utveckla tillämpningen av sina rättsliga befogenheter som är föreskrivna i 5 § i lagen om Barnombudsman (1993:335). Båda uppdragen ska redovisas senast den 31 augusti 2009.

Regeringen har också nyligen modifierat instruktionen för Barnombudsmannen (förordning 2007:1021). Barnombudsmannen ska systematiskt och återkommande följa upp och utvärdera tillämpningen av barnkonventionen i berörda verksamheter hos förvaltningsmyndigheter, kommuner och landsting (förordning 2008:961).

Därför är jag för närvarande inte beredd att avisera nya åtgärder med sikte på en sammanhållen utvärdering av effekterna av att Sverige infört barnkonventionen. Det bör också noteras i sammanhanget att regeringens dagliga arbete förutsätter en permanent granskning och analys av de planerade insatserna på olika politikområden ur barnkonventionens perspektiv.

Barnkonventionen har utan tvekan haft och har stor betydelse, både i Sverige och internationellt. Konventionen är ett av våra instrument, ger oss incitament och inspiration i vårt arbete, både i Sverige och inom det internationella utvecklingssamarbetet. Ännu viktigare är dock att beslutsfattare på olika nivåer, oavsett politisk parti, visat en stark politisk vilja att använda våra resurser till våra barns bästa.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.