Utstationering

Skriftlig fråga 2016/17:182 av Katarina Brännström (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-10-20
Överlämnad
2016-10-21
Anmäld
2016-10-25
Svarsdatum
2016-11-02
Sista svarsdatum
2016-11-02
Besvarad
2016-11-02

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Regeringen har arbetat hårt för att få till stånd en revidering av direktivet som styr utstationering inom EU. EU-kommissionen lade ett förslag som den svenska regeringen var mycket nöjd med. Det var däremot inte alla EU-länder. Då fler än en tredjedel av EU-länderna har invänt mot förslaget bör kommissionen ompröva sitt förslag enligt regelverket med subsidiaritetsprincipen. Arbetsmarknads- och etableringsministern argumenterar dock för att kommissionens förslag ska genomföras. Mycket arbete och många resor i Europa har gjorts av ministern för att stödja förslaget.

I Sverige handlar det om ca 7 000 utstationerade som samtidigt befinner sig här per månad; de flesta kortare tid än tre månader. Cirka 5 miljoner arbetar på svensk arbetsmarknad totalt och gruppen utstationerade utgör således en mycket liten del.

Med anledning av ovanstående är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

På vilka omständigheter och fakta grundas ministerns och regeringens ställningstagande och agerande när det gäller frågan om ändring av utstationeringsdirektivet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:182 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A2016/01995/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:182 av Katarina Brännström (M) Utstationering

Katarina Brännström har frågat mig på vilka omständigheter och fakta regeringens ställningstagande och agerande när det gäller frågan om ändring av utstationeringsdirektivet grundas.

Dagens utstationeringsdirektiv innebär att utstationerade arbetstagare inte kan behandlas på samma sätt som inhemsk arbetskraft vad avser lön och andra anställningsvillkor. Regeringen har därför arbetat hårt för att få till stånd en revidering av utstationeringsdirektivet för att uppnå mer likabehandling mellan utstationerade och inhemska arbetstagare, med respekt för den fria rörligheten av tjänster. EU-kommissionens direktivförslag, som för närvarande förhandlas på EU-nivå, innehåller bestämmelser som syftar till just detta. På sedvanligt sätt har det skett överläggning med Arbetsmarknadsutskottet och EU-nämnden om den svenska ståndpunkten.

En rättvisare inre marknad kan uppnås om konkurrens mellan företag baseras på produktivitet och effektivitet snarare än lönekostnader och andra arbetsvillkor. Regeringen arbetar på flera fronter för att stärka och utveckla den svenska arbetsmarknadsmodellen, både nationellt och internationellt.

Stockholm den 2 november 2016

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.