Utrustning i ambulanser

Skriftlig fråga 2020/21:1154 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2020-12-29
Överlämnad
2020-12-29
Anmäld
2021-01-04
Sista svarsdatum
2021-01-12
Svarsdatum
2021-01-13
Besvarad
2021-01-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Västerbotten en region lika stor som Danmark, med långa avstånd och cirka 260 000 invånare. Det finns en ambulansstation i varje kommun och i de tre större städerna något fler. Vid ett hjärtstopp larmas ofta minst två ambulanser ut eftersom det behöves mer personal för att ta hand om en person som drabbats av hjärtstopp.

I dag finns det hjälpmedel som gör att man inte behöver utföra hjärtkompressioner manuellt, vilket innebär att ambulanssjukvården kan sitta säkert fastspänd och vårda patienten under transport in till sjukhus.

I dag finns det 15 ambulanser i Västerbotten, men endast tre stycken är utrustade med en automatisk hjärtkompressionsmaskin. Ambulansförbundet kommer med anledning av ordergivning om manuell hjärt- och lungräddning att anmäla Region Västerbotten till Arbetsmiljöverket.

Det har äskats pengar för att köpa in en hjärtkompressionsmaskin till alla ambulanser men det är äskat för lite pengar och det kommer inte att räcka till mer än ett fåtal maskiner.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är:

 

Vad avser socialministern att vidta för åtgärder för att alla ambulanser i Västerbotten och även övriga delar av landet ska ges samma förutsättningar att rädda liv och att arbetsmiljön för ambulanspersonalen är god?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1154 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

Svar på fråga 2020/21:1154 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Utrustning i ambulanser

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vad jag avser att vidta för åtgärder för att alla ambulanser i Västerbotten och även övriga delar av landet ska ges samma förutsättningar att rädda liv och att arbetsmiljön för ambulanspersonalen är god.

En jämlik vård är en prioriterad fråga för regeringen. Patientens behov ska styra vilken vård som ges, oberoende av var i landet man bor.

Enligt hälso- och sjukvårdslagen (2017:30) ansvarar regionerna för att befolkningen ska erbjudas en god vård. I detta ansvar ligger bland annat att hälso- och sjukvården har tillgång till de läkemedel, medicintekniska produkter och övrig sjukvårdsmateriel som behövs för det ändamålet. Likaså är det arbetsgivarens ansvar att se till att ambulanspersonalens arbete kan utföras utan risk för ohälsa eller olycksfall.

Ambulans- och akutsjukvård är nära förknippade med varandra och att det finns en väl fungerande och sammanhängande vårdkedja mellan dem är avgörande för att patienter med akut vårdbehov ska få en snabb, god och säker vård i hela landet. Den prehospitala vården är ett viktigt utvecklingsområde som kan ge patienter ett bättre omhändertagande. Regeringen förstärker därför ambulanssjukvården med 100 miljoner kronor under 2021.

Stockholm den 13 januari 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.